Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 7 °C

Stanislav Zindulka v Přerově natáčel film o vdovci a transsexuální Romce. Jak se mu líbí naše město?

Rozhovory

6.2.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Stanislava Zindulku jsme zastihli v šatně na přerovském nádraží, kde se připravoval na svou první scénu v absolventském snímku Terezy Pospíšilové. Povídali jsme si o tom, jak se na roli stárnoucího vdovce, který se ve vlaku potká s transsexuální Romkou, těší, jak se mu v Přerově líbí a také o jeho kamarádovi básníku Oldřichu Mikuláškovi, který odtud pochází.

medailon

Stanislav Zindulka

*5. 5. 1932

Po absolvování pražské DAMU hrál 12 let v Hradci Králové, poté 22 let v Divadle bratří Mrštíků, dlouhá léta spolupracoval i s loutkovým divadlem Radost. Vedle herectví se v Brně věnoval také pedagogické činnosti. Z Brna odešel do Městských divadel pražských, kde odehrál 5 sezon. Od roku 1994 je členem pražského Činoherního klubu, vedle toho také často hostuje. Hraje také v pohádkách (například ANDĚL PÁNĚ či KOUZELNÝ MĚŠEC), ale objevil se mimo jiné ve známých snímcích HANELE, BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA nebo BUMERANG i v úspěšných seriálech (BYLO NÁS PĚT či ČETNICKÉ HUMORESKY). V roce 2001 získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli za ztvárnění Edy v BABÍM LÉTĚ.
Těšíte se na natáčení?
No těším. Dnes je můj první natáčecí den, respektive spíše večer. Ještě nepadla klapka, tak tu na ni v šatně netrpělivě čekám. Ale aspoň je mi teplo. Venku je to o poznání horší.

Jak Vás zaujal scénář? Oslovila Vás problematika hledání identity a vlastního místa v životě?
Scénář je velmi zajímavý a řekl bych až překvapivý v dnešní době. Proto jsem se rozhodl do natáčení s Terezou Pospíšilovou jít a podpořit ji v začátcích její kariéry. Není to totiž poprvé, kdy budu účinkovat v absolventském filmu. Já rád podporuji studentskou tvorbu.

Těšil jste se na natáčení konkrétně tady u nás v Přerově?
Na scénáři mě mimo jiné zaujalo to, že začnu natáčet v Přerově, kde jsem do té doby vůbec nikdy nebyl. Já jsem hrál v tolika městech tady v okolí, třeba v Kroměříži, v Prostějově, v Olomouci, ale nikdy v Přerově. Ono tady bohužel ani není žádné divadlo.

To je pravda, stálá scéna nám tu chybí. Takže je to tady u nás Vaše velká premiéra? Nepojí Vás tedy k tomuto městu žádný vztah?
Je to velká škoda, třeba se to změní. Takže jsem byl celý natěšený, že jedu právě sem. K Přerovu mě totiž táhne taková zvláštní citová záležitost, protože jeden z mých nejbližších přátel byl náš veliký básník Oldřich Mikulášek. A Oldřich Mikulášek se narodil právě v Přerově. Vždycky, když jsme spolu sedávali, tak na toto město vzpomínal. Jsem rád, že teď si na něj mohu vzpomenout já. A s tímto pocitem jsem jel natáčet do Přerova.

Měl jste už čas se projít městem?
Ne, zatím ještě ne. Ještě jsem si neprohlédnul město, z Přerova jsem viděl jen nádraží a krásný hotýlek Jana, kde je velmi útulno a příjemný personál se o nás vzorně stará. Přivítal mě samotný pan ředitel a dokonce mě pozval i na oběd.

Tak třeba Vám to vyjde jindy. Možná hned zítra, než se vydáte točit dál.
To bych byl moc rád, protože jsem slyšel, že tu máte krásné náměstí a také zámeček, na který bych se chtěl podívat. Ale když to nevyjde teď, doufám, že přijde pozvání do toho hotýlku, kde jsme ubytovaní. Mají tam totiž sál, kde by se mohlo hrát divadlo. Tak pevně věřím, že se do Přerova vrátím a zahraju si tady.

Zuzana Doleželová

Reklama

ALKA úklidové práce

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Kompletní úklidové služby včetně odvozu a likvidace odpadu. Mytí oken, čištění koberců. Přibližování popelnicových nádob. Úklid sněhu.