Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 3 °C

Snooker aneb královská hra mezi kulečníky

Rozhovory

4.11.2014

Autor: Hana Žáčková

Jít za svým snem, cestou, která nebyla vždy vystlána růžemi, se Zdeňkovi Šnejdarovi z Přerova vyplatilo. Jeden a půl tunový stůl na snooker - hru džentlmenů se mu po peripetiích podařilo postavit v místnosti areálu Střední průmyslové školy stavební v Lipníku nad Bečvou.

Říká se, že je snooker hrou džentlmenů. U nás se ale o této hře ví hodně málo. Jak ty ses vlastně ke snookeru dostal?

Snooker jsem si oblíbil z televizních přenosů, a když jsem se začal o hru zajímat, zjistil jsem, že je jen pár míst v republice, kde se dá hrát. Hrát snooker jsem mohl v Praze, Brně nebo v Ostravě. Jednu dobu se hrál snooker i v Olomouci, kam jsem jezdil, ale herna časem zanikla. Na snookeru mě nadchla možnost tvořit hru prací s bílou koulí, ta mě fascinovala. Klíčem k úspěchu ve hře je totiž vedle potápění (koulí) především nahrávání na další tah. Díky lásce k této hře a nedostatku možností si ji zahrát vznikla první myšlenka pořídit snookerový stůl do Přerova. Proto jsem oslovil několik místních provozovatelů kulečníku, ale veškerá odezva byla negativní. Stůl na snooker je totiž velký 3,5 x 1,7 metru a zabere hodně prostoru na úkor místa pro hosty. Proto jsem si stůl pořídil sám na vlastní pěst. Dovezl jsem ho z Polska, kde je snooker velmi populární. Pak ale přišel další problém, kde ho umístit. První pomocnou ruku mi podal bývalý ředitel ZŠ U Tenisu, který šel do důchodu, a já musel stůl demontovat.

Kdo ti nakonec pomohl s hledáním nových prostor?

Vstříc mně vyšel ředitel Střední průmyslové školy stavební v Lipníku nad Bečvou Ing. Vilém Zeiner. Ten mně nabídl možnost umístit stůl v prostorách bývalého Domova mládeže SPŠS v Lipníku nad Bečvou. Pro hru jsem získal několik stejně nadšených lidí a spolu s nimi jsme se poměrně rychle v prostorách zabydleli a začali se hře věnovat naplno. V tuhle chvíli hledáme nové hráče, kteří by rozšířili naši základnu. Pro veřejnost totiž není stůl prozatím k dispozici. Více informací lze získat na stránkách www.snooker-klub.com.

Jsme parta nadšenců. Spoléháme jeden na druhého a důvěra je pro nás na prvním místě. Vždyť snooker je hra džentlmenů, kde respekt k soupeři je na prvním místě. Abychom mohli hrát snooker na různých turnajích, chceme tady v Lipníku vybudovat snookerovou základnu a předávat naše zkušenosti.

Co nabízíš zájemcům o hru?

Jsou to hlavně kvalitní podmínky. Kromě profi plátna (stůl je potažen anglickým suknem z čisté vlny) a nových mantinelů je to i vybavení ke hře, kvalitní koule a příjemné zázemí. Zájemcům, kteří by se chtěli hru naučit, určitě každý z nás rád pomůže. Je to hlavně o předávání zkušeností. Čím lepší je spoluhráč, tím lépe se druhému hraje…

Můžeš o snookeru něco málo prozradit? Kde a jak se hraje?

Snooker je považován za královskou hru mezi kulečníky. Aby ne, hraje se na největším stole, který se pro kulečník vyrábí. Hraje se hlavně v Anglii, Německu, Polsku, ale i v Číně. V podstatě je to děrovaný kulečník. Na zeleném stole je patnáct červených, šest barevných a jedna bílá hrací koule. Ve hře hráč kombinuje potápění červených koulí s těmi barevnými, které jsou rozlišeny bodovými hodnotami. Kombinací potápění získá hráč body. Vítězí ten, kdo má nejvyšší bodovou hodnotu. Samotná hra je těžká. Stůl je totiž velký, hrací koule na rozdíl od kulečníku malé a kapsy mají zvláštní zaoblení, díky kterému se mohou koule "vyklepat".

Hana Žáčková