Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8 °C

Skládka v Žeravicích se rozšiřuje. Vzniká tu další pole

Zprávy z regionu

16.7.2014

Autor: pnar

Díky investici ve výši skoro třináct milionů korun se skládka v Přerově-Žeravicích rozšíří a její životnost se tak prodlouží o deset let. Přerované sem tedy mohou směřovat svůj zbytkový odpad až do roku 2024. S rozšířením skládky začali pracovníci odborné firmy 14. července, do konce září by měli mít hotovo.

"Současná skládka se rozkládá na ploše 58 270 m2, což představuje úložný prostor o kapacitě zhruba 671 000 m3. Teď se tato plocha ještě rozšíří – zahájili jsme výstavbu dalšího pole s kapacitou 225 500 m3," uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Připomněl, že skládka, do níž putuje smetí z přerovských domácností, byla otevřena v roce 1993. Za tu dobu sem bylo uloženo více než 700 tisíc m3 zbytkového směsného komunálního odpadu.

Systém skládkování zůstane i po rozšíření zachován. Odpad se na skládce ukládá do jednotlivých sektorů. Ty jsou překrývány inertním materiálem, jako je zemina, cihly a podobně - aby došlo k zamezení zápachu, požárnímu odizolování a úletům lehkých částí. Těleso skládky je po celé ploše izolováno jednak minerálním těsněním, jednak speciální fólií, která je chráněna geotextilií. V průběhu provozu skládky je její vliv na okolí pravidelně monitorován analýzou kvality podzemních, povrchových a průsakových vod. "Tyto rozbory budou probíhat i po uzavření skládky a její rekultivaci – a to po dobu minimálně 30 let. Každá skládka je - ve větší či menší míře – producentem skládkového bioplynu. V případě skládky v Žeravicích jsou slabé úniky bioplynu jímány speciálními koksokompostovými filtry," konstatovala závěrem Miroslava Švadlenková z Technických služeb města Přerova.

pnar