Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 7.2 °C

Šijeme plavky na každou postavu, říká Hana Rašková, pro niž je práce velkým koníčkem

Rozhovory

15.5.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Plavková sezona se nezadržitelně blíží. Smiřte se s tím, že na hubnutí už je celkem pozdě. Ale nezoufejte, Hana Rašková šije plavky na každou postavu. I když nemáte míry modelky, v jejích plavkách si můžete být jisty, že z vás budou kočky a chlapi se za vámi budou otáčet. Jak vlastně vypadá šití plavek na míru a co bude letos in? Přečtěte si rozhovor s Hanou Raškovou, jejíž obchod naleznete na Wilsonově 8.

Jak dlouho už šijete plavky na míru?
S šitím plavek jsem začala zhruba před devatenácti lety v bytě v Předmostí, ale postupem času už mi byly prostory malé, tak jsme teď tu. Máme větší dílnu, v současné době zaměstnávám dvě kolegyně, které se mnou šijí už velmi dlouho a můžu se na ně spolehnout. Používáme i průmyslové stroje a snažíme se, aby byly zákaznice spokojené. Zpočátku jsem také hledala vhodné dodavatele na látky, teď už je máme a kupujeme od nich stále. Také se změnila i klientela. V současné době k nám chodí všechny generace, dřív nás vyhledávaly převážně ty starší. Lidé si potřebovali zvyknout, že šijeme kvalitně, že si u nás vyberou a že u nás byla třeba kamarádka, která je spokojená a doporučila nás.

Co si má zákazník představit pod pojmem plavky na míru?
To znamená, že během zimní sezony si udělám střihy podle toho, co bude v létě aktuální, ale také podle toho, jak mi lidi chodí do prodejny. Vždy potřebuji vidět postavu člověka, protože samozřejmě k nám nechodí jen mladé hubené holky, šijeme plavky na všechny typy postav. To si ukládám do paměti a právě tomu přizpůsobuji střihy. Když pak přijde zákaznice, s našimi zkušenostmi už dokážeme říct, který střih a která velikost jsou pro ni vhodné. Inspiraci čerpám především ze Španělska a z Itálie.

Takže pak přijde zákaznice, vyzkouší modely, které jí nabídnete, a na ní se pak plavky individuálně upravují?
Ano, z našich střihů pak plavky upravujeme přímo na zákaznici. Jsme schopni upravit ramínka, obvod, snížit nohavičky, upravit kalhotky, máme jich asi čtyřicet typů, takže je z čeho vybírat.

Korigujete nějak názory nebo požadavky zákaznic?
Každou zákaznici beru individuálně a tak k ní i přistupuji. Když se na ni podívám, odhadnu, jaký typ plavek by potřebovala. Tak se stává, že někdy přijde žena s konkrétním přáním a odchází spokojená s něčím úplně jiným. Samozřejmě nikomu nic nevnucuji, ale většinou si zákaznice nechají poradit, pak už se jen dolaďují jen barvy. Chápu, že někomu nemusí být příjemné, že se na ně dívám, ale když vidím, že si prohlížejí plavky, které jim nemohou padnout, poradím. A když pak zákaznice zkouší plavky v kabince, sama to vidí. Já jsem pak také spokojená, že si vybere plavky, které se jí líbí a které jí navíc sluší.

Jak dlouho trvá, než zákaznice dostane do rukou právě ty své plavky?
Objednávky vyřizujeme zpravidla do týdne, ale někdy je to otázka dvou tří dnů. Pokud si třeba paní vybere už podprsenku a my došíváme kalhotky, tak se to dá udělat i na počkání. Vedeme také i mimoměstské lidi, kteří sem třeba přijedou jen na víkend, tak jim plavky dodáme i v sobotu. Mnohdy v sezoně odevzdáváme plavky i v neděli. Snažíme se zákazníkům vyhovět.

Na prodejně máte spoustu typů plavek všech možných barev. Jaké vzory jsou hitem letošní sezony?
Snažíme se mít na prodejně všechny možné střihy i barvy, ale stane se, že zákaznice si přeje jinou barevnou kombinaci, pak není problém jí nabídnout jinou barvu, máme jich tu velký výběr, šijeme zejména z italských, francouzských a španělských látek. A letos frčí proužky, neutrální jsou také kytičky. A podle dosavadního zájmu soudím, že letí jednobarevky, hlavně černá a pak neonové barvy. Také je v letošním roce zájem o ozdoby – ať už jsou to kroužky, nebo třeba ozdoby v podobě korálků.

A jsou nějaké novinky, co se týče střihů podprsenek?
Hodně děláme vyztužené trojúhelníkové podprsenky s push-up efektem, také děláme obvodové zkracovače, to znamená, že podprsenku zapnete na boku a můžete si ji libovolně utáhnout jako ramínko u klasické podprsenky. Dobré je také šněrování v přední části podprsenky. Také bych řekla, že se dost vrací podprsenky s kosticemi. A české ženy se už také naučily nosit tankiny, které schovají větší bříško a drobné nedokonalosti. Máme letos i novinku – voděodolné košíčky do podprsenek. To znamená, že pokud si na plavky nelehnete, zůstanou suché. Ale co se týče kalhotek, ty s vyšším pasem, které jsou ve světě tak moderní, by se u nás asi neprodaly, v tomto jsme konzervativní.

Když už jste se zmínila, že jsou moderní neonové barvy, jak by vlastně zákaznice měla pečovat o plavky, aby si udržely barvu, ale také pružnost?
Látky, které používáme, jsou velmi kvalitní, jedná se o lycry s větším či menším množstvím elastenu. Před prvním použitím by se měly plavky nechat asi 20 minut ponořené v octové vodě, stačí tři až čtyři lžíce octa. A nelekejte se, ono to vypadá, že pustily barvu, ale to je normální, takto se jen odstraní přebytečná barva, která je v látce po barvení, ale ta základní, která v látce má obsahově být, se takříkajíc zažere, ocet funguje jako ustalovač. A tak se vám nestane, že až půjdete z vody, po stehnech vám poteče růžová voda, ani že si třeba obarvíte bílý ručník. A důležité je plavky neprat v pračce, ale ani v aviváži, stačí je vždy vymáchat ve vodě.

Kolik zákaznice za plavky na míru zaplatí?
Zákaznice za plavky zaplatí už od 750 korun, maximální cena je 1 100 korun, u tankin trochu více, protože se použije i více materiálu. Cenu pak zvedá třeba použitá spona nebo ozdoba, takový ten nadstandard, ale to jsou malé položky.

Na vás je vidět, že Vaše práce je i Vaším koníčkem, je to tak?
Já tu práci miluju. Ráda se obklopuju spoustou látek, líbí se mi, že si můžu vybírat, kombinovat, člověk tak získá větší rozhled. Spoustu času trávím na internetu, prohlížením katalogů, kde beru novou inspiraci. Spokojená jsem, když se zákaznice nebo i zákazníci, protože šijeme také pánské plavky, vracejí. Stálých zákaznic máme opravdu hodně, jsem za to ráda. Můj manžel mi říká, že mezi plavkami i umřu (smích). Je pravda, že jsem někdy vyčerpaná, ale pak si odpočinu a znovu se pustím do práce, to je můj život.

Zuzana Doleželová

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Kanáry: HOTEL R2 RIO CALMA 4* 1.5. - 8.5.2024 z Brna za 25.480,-

Turecko: TRENDY PALM BEACH 5* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 18.690,-

Turecko: TUI BLUE PASCHA BAY 4* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 16.410,-

Turecko: MEGASARAY RESORT SIDE 5* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 16.480,-

Egypt - Marsa Alam: AMARINA QUEEN RESORT 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Ostravy za 13.890,-

Egypt - Hurghada: TROPITEL SAHL HASHEESH 5* 2.5. - 9.5. 2024 z Ostravy za 18.590,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI 5* 24.4. - 1.5.2024 z Brna za 18.690,-

Turecko: CARETTA BEACH 4* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 11.990,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA