Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 8.7 °C

Rozvoz zařízení na shromažďování a zpracování biologicky rozložitelného odpadu pokračuje

Zprávy z regionu

27.1.2015

Autor: hcz

Od ledna začali pracovníci technických služeb nádoby na třídění biologicky rozložitelného komunálního odpadu rozdávat obyvatelům okolních obcí. Tento víkend zamířili do Újezdce a Kozlovic. Už nyní mají stovky domácností ve svých předzahrádkách a v průjezdech novou nádobu na biologicky rozložitelný komunální odpad. Některé rodiny dostaly navíc zdarma i kompostér, který už mohou "krmit". Slupky z brambor, skořápky z ořechů, rostlinný i dřevní odpad, zeleninové a ovocné zbytky tak už nebudou končit v kontejnerech na domovní odpad.

Tři a půl tisíce domácností dostane během ledna a února hnědé odpadové nádoby o obsahu 240 litrů, do nichž budou odkládat biologicky rozložitelný odpad. Tyto nádoby jsou opatřeny samolepkou, která napovídá, co je vhodné do nádoby ukládat - a co naopak není. Kromě odpadových nádob na biologicky rozložitelný komunální odpad, které putují do domácností zdarma, si měli možnost občané objednat i kompostér. "Už v minulosti jsme se prostřednictvím dotazníků občanů ptali, jestli mají o kompostér zájem. Na základě poptávky jsme pořídili 600 kompostérů na 700 litrů kompostu a 1 200 kompostovacích sil na 900 litrů," připomněl Zdeněk Vojtášek z odboru majetku přerovského magistrátu.

V březnu pak poprvé svozové vozidlo převeze biologický odpad do kompostárny. "Obyvatelé z rodinných domů si ale budou muset zvyknout na nový svozový systém. Až dosud jim "popeláři" sváželi popelnice s komunálním odpadem každý týden - od března do listopadu jim budou vyvážet jeden týden popelnici se zbytkovým odpadem a druhý týden nádobu s biologickým odpadem," dodal ředitel Technických služeb města Přerova Radek Koněvalík.

Minulý týden se nádoby rozvážely v Lýskách, Vinarech, Henčlově a Výmyslově. Tento víkend rozvoz pokračoval v Újezdci a Kozlovicích. Ve dnech 31. ledna a 1. února zajedou pracovníci technických služeb do Čekyně a Žeravic. V únoru pak poputují stovky odpadových nádob k novým "majitelům" z Přerova. "O rozvozu budeme Přerovany z rodinných domů informovat prostřednictvím letáků do schránek. Zároveň vyhlásíme druhé kolo rozvozu, protože v některých místních částech si lidé pro kontejner nestihli přijít," doplnila Miroslava Švadlenková z technických služeb.

hcz

Reklama

PRO ACTIVITY

Katalog firem » Sport

PRO ACTIVITY - centrum zdravého pohybu pro celou rodinu. Najdete zde nejnovější a nejpopulárnější aktivity v ČR, a to H.E.A.T. PROGRAM, H.E.A.T. SPOTEEE, H.E.A.T. CIRCUIT. Nesmíme však zapomenou...