Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.7 °C

Rekordní počet návštěvníků zavítal na Den letiště do Přerova

Zprávy z regionu

17.7.2016

Autor: hcz

Tentokrát žádné tropy, ale příjemné počasí pod mrakem přilákalo na přerovské letiště v sobotu přes 12 500 návštěvníků. Organizátoři Lomu Praha, kteří akci pod záštitou ministra obrany ČR pořádali, takovou návštěvnost jistě nečekali. Navečer se sice zatáhlo a začalo pršet, ale i tak byl počet lidí rekordní. Do Přerova přijeli milovníci letadel ze všech koutů republiky, a bylo co obdivovat.

"Snažíme se letecký den na letišti Přerov zachovat jako tradici, ukázat návštěvníků krásy leteckého průmyslu, který má v české republice obrovskou tradici, a to už od roku 1929. Myslím, že máme být na co hrdí," řekl k pořádané akci generální ředitel Lomu Praha Roman Planička. Dodal také, že by chtěl, aby byla tradice Dne letiště zachována. "Víte, že v minulém roce tady probíhala různá jednání včetně usnesení Vlády České republiky o utvoření strategické průmyslové zóny. Domnívám se, že jsme dosáhli konsenzu v tom, že v severní části letiště Přerov může být obecná výroba, v jižní části se budeme snažit zachovat spíše výrobu související s leteckým průmyslem tak, aby se letiště dál využívalo," uvedl.

Ředitel letiště Přerov Josef Jirka prozradil, že se program snažili uzpůsobit tak, aby byl pro diváky atraktivní. "Právě proto, že se Armáda ČR rozhodla vrátit na letiště, požádali jsme ji, aby nám vyčlenila techniku pro svoje letové ukázky. Z těch zajímavých dynamických to jsou ukázky L-159 Alca a Gripenů ze základny z Čáslavi nebo Létající cirkus z 1. světové války, což je myslím velmi atraktivní ukázka. Zajímavé jsou ale i statické ukázky, na které jsme se snažili sehnat všechno, co je v okolí možné - tahákem je bezesporu obrněný transportér Pandur z vojenské akademie ve Vyškově nebo tanky a bojová vozidla pěchoty ze sedmé mechanizované brigády z Hranic a Přáslavic," dodal. Nezapomněl ale ani připomenout, proč se Den letiště nekonal v loňském roce. "V loňském roce se nás lidé ptali, proč jsme letecký den nepořádali, nebo přesněji nepořádali Den letiště Přerov. Loni, vzhledem k situaci, jaká byla, to neumožňoval technický stav letiště a činnost, která tady probíhala. Takže se veřejnosti omlouváme. Den letiště chceme dělat pro návštěvníky jako nekomerční záležitost, určitě nechce lézt do zelí Ciafu nebo velkému leteckému dni, který bude v Mošnově. Uvidíme, jak dopadne odezva na tento den, chtěli bychom tuto akci minimálně jednou za dva roky organizovat, pokud se podaří a bude zájem lidí, tak si myslím, že bychom to dokázali dělat i každoročně," dodal ředitel letiště. A zájem lidí byl obrovský. Zatímco před dvěma lety, kdy obnovený Den letiště navštívilo 7 500 lidí, tentokrát se do Bochoře přijelo podívat neuvěřitelných 12 500 lidí.

Během dne se uskutečnilo na osmatřicet vystoupení, k prohlédnutí bylo šedesát kusů techniky. Podívat se přišel i primátor města Vladimír Puchalský. "Pro mě je nejdůležitější fakt, že území letiště nepochybně poskytuje potenciál rozvoje, potenciál spolupráce s Lomem, s krajem, a to tak, aby prosperita a rozvoj tohoto území byla zajištěna," uvedl. Že letiště opět žije, si pochvaloval i hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil: "Jsem rád, že letiště v Bochoři opět ožilo. Chci hlavně poděkovat firmě Lom za to, že po všech těch peripetiích s tímto prostorem, ať už tu bude velký investor, malý investor, letiště, neletiště, letiště nezaroste trávou a bude se rozvíjet a že se sem podařilo vrátit to, co sem patří - letadla, letadýlka a vše, co s tím souvisí."

Kromě ukázek vzdušného souboje leteckých es 1. světové války s pyrotechnickými efekty, kdy bitvu sváděli nebeští rytíři, a k vidění byl souboj stíhacích letounů: britského Sopwith F1 Camel a Fokker Dr1, který v minulosti pilotovalo stíhací eso Manfred von Richthofen známý jako Rudý baron, měli možnost návštěvníci obdivovat i dynamické a statické ukázky soudobé i starší letecké techniky, zásahy vrtulníku letecké záchranné služby nebo ukázky zásahů hasičů a policie, ale také vírníky. Malá letadýlka, která vznikla kombinací vrtulníku a letadla a podle Pavla Březiny, majitele firmy Nirvana, která v Přerově na letišti funguje už dva roky, také nejbezpečnější letecký prostředek.

"Je to tady fakt super. Nadchla nás nejen letecká akrobacie, kterou jsme sledovali se zatajeným dechem, ale i ostatní ukázky. Celá naše rodina fandí všemu, co lítá a na letadla nedáme dopustit," svěřil se Michal Ondačík z Brna. Také Pavel Soukup, který do Přerova dorazil z Ostravska, si Den letiště pochvaloval: "Je dobře, že se sem ukázky letecké techniky vrátily. Letiště v Bochoři je vyhlášené a bylo by škoda nevyužít takového krásného prostoru k akci, která sem patří. Program je luxusní a musím říci, že se organizátorům vyvedl. Za všechny fandy letectví jim… děkuji."

hcz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Ostravy za 16.990,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.590,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 25.490,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 1.5. - 8.5. 2024 z Prahy za 33.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 4.5. 2024 z Prahy za 21.490,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 26.990,-

Kuba: PARADISUS LOS CAYOS 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 33.990,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA