Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.6 °C

Radslavice ovládly staré fichtly a mopedy

Zprávy z regionu

26.7.2016

Autor: hcz

V sobotu odstartoval v Radslavicích již 9. ročník mopedů Stadion a fichtlů Jawa pod názvem Žhavé rozety, který pro všechny milovníky dnes již historických padesátikubíkových splašených trubek připravují nadšenci z místního Beruška Racing Teamu, z.s. Na start závodu se postavilo 90 jezdců jak místních - z Radslavic, Nahošovic nebo z Buku, tak i týmů ze vzdálenějších míst - Těrlicka, Havířova, Litomyšle, Břehů, Vyškova nebo Tlumačova.

Stejně jako v předešlých letech soutěžili jezdci ve čtyřech kategoriích: moped originál/speciál a fichtl originál/speciál. Letos došlo nejen ke změně místa startu, ale i ke změně trati. "V loňském roce jsme museli kvůli opravě komunikace závod zrušit, letos naopak kvůli uzavírce cesty na Grymov úplně změnit trasu závodu. Oproti předchozím ročníkům přijelo tentokrát sice méně závodníků, ale i tak byla účast velká. V kategorii moped originál startovalo 31 jezdců, v kategorii speciál 12 jezdců. V kategorii fichtlů originál 35 závodníků a do speciálů se zaregistrovalo 10 jezdců," prozradila Pavla Běhálková z místního spolku Beruška.

Závod, který je zapojen do série Hrací karty Moped Cup, startoval tentokrát od místního fotbalového hřiště. "Trať museli organizátoři kvůli uzavírce v Grymově změnit. Povrch je rozmanitý, z části vede po asfaltu, z části po šotolině a trávě. Měří 2 kilometry a závodníci musí ujet 2 rozjížďky po 10 kolech. V tomto tropickém počasí to nebudou mít jezdci vůbec jednoduché," prozradil před startem hasič Milan Vaculík, který celou akci moderoval. Před zahájením závodů projela celá kavalkáda závodníků, doplněná několika moderními stroji, celý závodní okruh a pozdravila přítomné diváky. Pak následovalo seznámení jezdců s pravidly a podmínkami závodu. Každý ze závodníků dostal možnost projet si tři cvičná kola a zahřát svůj závodní stroj, po dotankování a drobných úpravách se šlo na start. Jezdci v každém závodě startují stylem 24 hodin Le Mans, kdy jezdci dobíhají k zaparkovaným strojům a jejich roztlačením se vydávají na trať. Dvoutaktní trhače asfaltu s ohlušujícím rachotem svých dvoutaktů zmizely divákům v oblacích prachu, aby se za několik minut po projetí trati prohnaly místem startu a cíle. Nejrychlejší vytuněné stroje dokázaly překonat i bájnou hranici 60 kilometrů! V celém závodním poli se objevila i jedna žena Andrea Blaťáková z týmu Véhonské véfuky Nahošovice, která jezdila v kategorii moped originál.

Před dvěma lety došlo na trati ke dvěma dopravním nehodám, proto organizátoři letos kladli důraz hlavně na bezpečnost jezdců. "Jezdci si jsou čím dál více jistí na svých strojích, letos je to už 9. ročník a okruh je daleko náročnější než v minulých letech. Dle pravidel musí mít každý z nich přilbu, ale i dlouhé kalhoty a dlouhé rukávy. To je základ. V každé nebezpečné zatáčce stojí pořadatel, který dohlíží na bezpečenost na místě a také má vysílačku, aby v případě nehody mohl okamžitě upozornit sanitku s lékařem, " dodala Pavla Běhálková. Všichni závodníci bojovali ze všech sil i možností svých zdivočelých trubek.

Moped originál
1.místo získal Zdeněk Bílek ml., Stadion team Buk, 2. místo obsadil Jiří Chlápek, Stadion team Buk a na 3. příčce se umístil Rostislav Pernica, Moped team Rychtářov.
V kategorii moped originál se na start po boku mužů postavila i Andrea Blaťáková, která startovala za Véhonské véfuky Nahošovice. Vybojovala si 30. místo.

Fichtl originál
Zlatý byl Pavel Vaca, Motorsport Nemilany, na 2. místě skončil domácí Stanislav Mužík z Radslavic a bronz patřil Martinu Poláškovi z Mayor teamu, Těrlicko

Moped speciál
1. místo získal Zdeněk Bílka ml., Stadion team Buk, stříbro patřilo Alešovi Koutnému ml., Mototeam Žešov a bronzovou příčku obsadil Rostislav Pernica, Moped team Rychtářov

Fichtl speciál
Zlato vybojoval Michal Sedláček, Dvorek před Václavem Svobodou ml. z Modřice a Lukášem Škrabalem z Runářova.

"Vše proběhlo bez vážnějších zranění. Děkujeme všem závodníkům za závod zajetý bez zranění a zbytečných sporů. I Vy jste přispěli k dnešnímu zdárnému dokončení tohoto ročníku. Dále upřímně děkujeme všem pořadatelům a kamaradům z SDH Radslavice za jejich pomoc a čas. Bez Vás bychom to nezvládli. Moc také chválíme časomíru a ještě jednou všem srdečně děkujeme, " doplnila po ukončení závodu Běhálková.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.