Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 6.1 °C

Proměny dětské módy ve 20. století přiblíží výstava v muzeu

Kultura

10.12.2014

Autor: Lenka Šimková

Unikátní výstavu s názvem Dětský svět a móda 20. století můžete navštívit v Muzeu Komenského v Přerově. Na výstavě je k vidění převážně dětské oblečení z let 1900– 1980, ale také dobový nábytek, hračky a potřeby pro dítě. Na stěnách výstavu doplňují fotografie a plakáty z dvacátého století. Většina exponátů pochází ze soukromé sbírky Miloslavy Šormové a jedná se o vůbec první výstavu na Moravě.

Expozice je rozdělena do tří částí, přičemž ta největší je věnována módě. K vidění jsou všední i slavnostní oděvy dětí od jejich narození až po dosažení školního věku. K většině vystavených oděvů je i několik doplňků, jako jsou ponožky, kabelky, klobouky, aktovky a různé botičky. "Pro oděvy se používaly v první polovině 20. století velmi trvanlivé materiály, často vlněné. Šaty, kabátky i kalhoty se dědily, opravovaly a záplatovaly, zejména ve 40. letech, v době válečného nedostatku. K novému stylu 50. let přispělo zlevnění výroby textilu. Namísto trvanlivosti se tedy hlavním kritériem stala poslední sezonní móda,“ uvedla majitelka sbírky Miloslava Šormová.

Kromě vystaveného oblečení budou mít návštěvníci možnost si prohlédnout také několik dobových kočárků, koloběžky, tříkolky a další dětská vozítka. Maminky a babičky jistě zaujme domácí šicí dílna, kde je kromě krejčovských rad a výučních listů vystavený také šicí stroj Minerva. Dokonce i malí návštěvníci si přijdou na své. Celá jedna místnost připomíná školku ze sedmdesátých let a ke konci expozice si děti některé z hraček dokonce mohou vyzkoušet.

Výstava Dětský svět a móda 20. století potrvá až do 15. března 2015 a bude přístupná každý den kromě pondělí.

Lenka Šimková

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.