Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 6 °C

Procestoval celou republiku a gratuloval mu i Jiří Bartoška. Nyní připravuje koktejly v olomouckém baru

Rozhovory

23.8.2014

Autor: Lenka Šimková

Letní sezona je v plném proudu a určitě jste během ní zvládli ochutnat nejeden osvěžující drink. Napadlo vás ale někdy, jaká vlastně může být práce barmana? O tom, že se nemusí jednat jen o rutinní noční povolání vás přesvědčí barman Jiří Hemelka, kterého můžete potkat v baru Koktejly a sny v Olomouci.

Jak jste se dostal k práci barmana?
Jsem vyučený kuchař-číšník a přímo k barmanství mi pomohl Marek Zahradníček, což je velmi známý olomoucký moderátor. Ten mě seznámil s majitelem cateringové společnosti a později i baru Koktejly a sny Markem Šenkapoulem, se kterým jsem potom cestoval s mobilním barem po celé republice. Barmana dělám už šestnáct let a pořád mě to baví. Myslím, že to je na této práci velmi důležité, protože potom hodně vyniknou rozdíly v práci za barem.

Jiří Hemelka začínal u cateringové společnosti Koktejly a sny, kterou vlastní Marek Šenkapoul. S mobilním barem jezdili po celé České republice, kdy míchali koktejly pro různé slavné osobnosti, obsluhovali nadace Terezy Maxové, tým Jaromíra Jágra, akce na Žofínu a další. Později vznikl i bar Koktejly i sny v Uhelné ulici ve stylu padesátých let v USA, kde se snaží lidem ukázat, že barová kultura je úplně o něčem jiném než jen o nalívání panáků a pití piva. Stále jezdí na další akce, jako je Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, hudební festival Rock for people, Benátská noc, festival České hrady a další.
Během šestnácti let jste musel nasbírat řadu zkušeností. Myslíte, že stále máte kam růst?
Určitě ano. Gastronomie se celkově hodně posouvá dopředu a my se snažíme držet krok. Stále se vymýšlí další koktejly, ať už jde o jiný styl míchání nebo vymýšlení nových koktejlů. Člověk musí hodně sledovat trendy ve světě, ale i v místní lokalitě a zjišťovat, co lidé zrovna chtějí, a snažit se jim to nějakým způsobem nabídnout. Chceme lidem ukázat, že neexistují pouze panáky, nebo jen klasiky, jako je Cuba Libre nebo Mojito, které dostanete téměř všude, ale že existuje daleko větší a rozsáhlejší nabídka se spoustou zajímavostí, které potom odlišují klasický bar od toho koktejlového.

Jaké jsou tedy současné světové trendy?
V současnosti se do módy vrací gin, což je alkohol, se kterým se dá velmi dobře pracovat. Je hodně mixovatelný i s čerstvým ovocem. V naší nabídce máme třeba koktejl Forbidden fruits, jehož hlavní složkou je právě gin v kombinaci s rozmixovaným čerstvým lesním ovocem, limetkovým freshem a vanilkovým cukrem.

Je léto, období, které přímo vybízí k pití míchaných drinků. Co u vás letí nejvíce?
Momentálně přes letní sezonu jsou hodně oblíbené drinky z Martini, jako třeba Martini Prosecco nebo Martini Royal, dále určitě Mojito, ale to si objednávají spíš lidé, kteří se bojí experimentovat a přijdou si cíleně na tenhle drink. Bacardi, máta, limetka, soda a třtinový cukr – to je taková jistota.

Když jsme u toho Martini, nemůžeme se nezeptat na Jamesa Bonda. Co znamená slavné - "Protřepat, nemíchat"?
Kdyby byl James Bond znalý našeho řemesla, tak by si objednával jedním slovem – bradford. Ale aby to ve filmu vyznělo lépe, tak říká všem známé heslo: "Protřepat, nemíchat." Jsou totiž dvě verze přípravy drinku, buď jej šejkrujete, nebo mícháte v míchací sklenici. James Bond preferuje tu šejkrovanou variantu.

Jak dlouho má barman na přípravu jednoho drinku?
Na jednoduché nápoje, jako je třeba Cuba Libre, takže smíchání rumu s colou, máme třeba deset sekund. Potom jsou drinky složitější, které vám můžou zabrat i minutu či minutu a půl. Takže práce barmana musí být opravdu velmi rychlá.

Existují nějaké speciality, které se dají ochutnat pouze u vás v baru?
Určitě jsme do nabídky chtěli zařadit koktejly známé po celém světě. Taková ta klasika, bez které by se žádný koktejlový bar nemohl obejít, jako je Manhattan, Old fashion a podobně, ale samozřejmě vytváříme i naše vlastní drinky. Máme tady výborné originální drinky, je jako Bombay crush nebo Le grand amour. Já jsem vymyslel svůj vlastní koktejl Star from Elle (přípravu koktejlu vidíte na fotografiích) na festival v Karlových Varech pro Elle Beauty Lounge. Tento drink bude k dispozici v našem baru už během příštího týdne a bude to taková speciální nabídka s festivalovým příběhem. Takže návštěvníci u nás najdou celosvětově známé koktejly, ale také množství různých koktejlů vlastních nápadů. Do budoucna plánujeme tady v Olomouci otevřít další podnik a mělo by to být takové překvapení pro fajnšmekry. Bude to něco, co ještě tady v České republice není.

Zmínil jste festival v Karlových Varech, kde jste se vzali na druhém konci republiky?
Byli jsme tam pozváni společností Martini, abychom zajistili přípravu koktejlů pro Elle Beauty Lounge. Společnost Elle tam vytvořila velmi zajímavý program pro slavné osobnosti a my jsme se na několik dnů stali součástí jejich projektu. Musím říct, že to byl celkově příjemný zážitek a bylo to zajímavé na všechny strany. Ať už se jednalo o dámy, které byly z osmdesáti procent účastnicemi akce, nebo to byli herci, kteří byli velice spokojení a vraceli se na naše drinky.

Jaké známé osobnosti ochutnaly váš drink?
Těch bylo spousta, například Simona Krainová, Ivana Chýlková nebo třeba Jiří Macháček. Na závěrečné párty pan Bartoška dokonce prohlásil, že to byla nejlepší párty Karlových Varů. Takže pro nás to potom byla velká poklona, když takhle pochválil celkový projekt.

Co by podle vás měl mít člověk, který by se chtěl stát takhle dobrým barmanem?
To musí mít člověk tak nějak v sobě a také narazit na ty správné lidi. Mít vstřícného šéfa, který se nebojí investovat do zázemí tak, abyste mohl správně pracovat, mít kolem sebe dobrý tým kolegů, kteří si umí pomoci a vyjít navzájem vstříc. A to se týká i brigádníků. Nejde ani tolik o to, co ten člověk umí, ale spíš jak k tomu přistupuje a jakou má k té práci zodpovědnost. Ono se to nezdá, ale je to docela hodně náročná práce, ať už jde o směny na dlouhý a krátký týden, ale hlavně i v osobním volnu musí člověk přemýšlet nad tím, jak by se mohl zlepšit, nebo co nového lidem nabídnout. Hlavní je, aby to lidi bavilo, protože to rozvíjení barové kultury je potom mnohem jednodušší.

Lenka Šimková

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Ostravy za 16.990,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.590,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 1.5. - 8.5. 2024 z Prahy za 35.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 4.5. 2024 z Prahy za 24.490,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 26.990,-

Kuba: GRAND SIRENIS CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA