Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.7 °C

Do Přerova přišlo jaro. Smrtka odplula po řece

Zprávy z regionu

3.4.2017

Autor: hcz

Lávka u Bečvy byla v neděli dopoledne v obležení Přerovanů. Šestadvacet dětí z folklorního souboru Trávníček se za doprovodu tet a strýce ze souboru Haná Přerov přišlo ke břehu řeky Bečvy již pošesté rozloučit se zimou a přivítat jaro. "Smrt jde z města, potokem je cesta. Šak my to smrť sprovodíme, do potoka ju hodíme," recitovaly děti.  

"Vynášení smrti a vítání jara je západoslovanský lidový zvyk pocházející z předkřesťanské éry. Jeho ústředním prvkem je slaměná figura oblečená v ženských šatech, v našem regionu ji lidé nazývali Smrtka. Obchůzka je vždy spojená s pátou nedělí postní, která je označována jako 'Smrtná neděla'. Smrtku, někde taky nazývanou Smrtelenka nebo Smrt, představuje figura ze slámy s bílým obličejem, oblečená do součástí kroje. Na krku má korále z vaječných výfuků. Vynášení Smrtky bylo záležitostí výhradně dívčí. Družina dívek vedená nejstarší z nich (stárkou) za zpěvu koledních písní nesla smrt po vsi za zpěvu obřadních písní a s říkadly od domu k domu, za což byly odměněny koledou. Na závěr pochůzky Smrtku odstrojily a utopily ji v řece. V některých oblastech se Smrtka pálí, u nás v Přerově se vždy topila. Po vhození Smrtky do vody se za ní hází vaječné korále - výfuky vajec jako symbol mrtvého a všeho, co musí odejít... Vajíčka živá se potom darují o Velikonocích," prozradila k obyčeji Dáša Bouchalová, vedoucí dětského folklorního souboru Trávníček.

Vynášení Smrtky tak představuje jeden z nejstarších jarních obřadů vůbec. Často se k vynášení smrti přidružoval i zvyk přinášení nového léta do vsi ve formě opentlené jedličky. "Na Přerovsku a Olomoucku se dopoledne konaly obchůzky mladších děvčat s májíčkem a odpoledne starší děvčata vynášela smrt. Májíček se vyráběl z vršku jedličky nebo smrčku. Stromeček se ozdobil fáborky, papírovými růžemi a řetězy z vyfouknutých vajec. Po skončení obchůzky se děvčata sešla u stárky, kde společně snědly koledu a o zbytek se rozdělily," dodala k obyčeji Bouchalová.

Letos se vydal krojovaný průvod v čele se Smrtkou od občanského spolku Cukrle kolem hradeb přes Žerotínovo náměstí na náměstí TGM, Horní náměstí, aby poté zamířil k lávce u loděnice, kde hodil odstrojenou Smrtku do vody. Za ní pak putovala vyfouklá vejce, která odplula po řece. Na louce u loděnice pak ještě děti spolu s tetami ze souboru Haná zatančily taneček a s májíčkem.

hcz

Reklama

Městys Dřevohostice

Katalog firem » Obce » A-K

Městys Dřevohostice se rozkládá po obou březích říčky Bystřičky, asi 15 kilometrů jihovýchodně od Přerova, na okraji Hostýnské vrchoviny. V současné době zde žije asi 1500 obyvatel a k...