Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11.8 °C

Přijďte si zalétat! Sportovní centrum Mlýn otevírá kurzy FLY jógy

Rozhovory

31.12.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Už jste slyšeli o novince na poli jógy? Jedná se o takzvanou létací neboli fly jógu, při níž se používají ke cvičení sítě. Posílíte při ní svaly, ale také načerpáte spoustu energie. Květa Polová, která lekce ve Sportovním centru Mlýn od 7. ledna povede, navíc zdůrazňuje, že hodiny jsou určeny i pro ty sportem netknuté.

Co znamená fly jóga, co si pod tímto pojmem máme představit?
Jedná se o moderní cvičební systém, který je založen na posilování, protahování a relaxaci v měkké, elastické síti zavěšené ze stropu. Má pozitivní vliv na svaly, klouby a vazy, pomáhá také při redukci váhy a tvarování postavy, podporuje srdeční činnost, zlepšuje metabolismus.

Jak jste se dostala k fly józe?
Je to relativně mladá forma jógy. Té se věnuji již patnáct let. S kolegyní jsme létací jógu objevily docela nedávno a jely jsme se podívat do Ostravy a do Hranic, kde už toto cvičení fungovalo. Pak jsme si udělaly kurzy. Létací jóga funguje také v Olomouci v Omeze, nyní začnou lekce i v Přerově ve Sportovním centru Mlýn.

Pro koho je fly jóga určena? Existují nějaká omezení, s nimiž ji nelze cvičit?
Fly jógu mohou navštěvovat všichni, jen je tu omezení v podobě zdraví. Samozřejmě cvičení není vhodné pro osoby s vysokým krevním tlakem a především pro lidi, kteří mají nějakým defektem páteře, protože ta je při tomto cvičení mírně namáhána. Přijít mohou opravdu všichni, i ti, kteří nemají žádné zkušenosti s normální jógou, není potřeba speciální příprava ani zkušenosti s čímkoliv, co se týče sportu.

V čem cvičení spočívá?
Při cvičení se používají speciální závěsné sítě, které se roztáhnou až do délky dva a půl metru, takže v nich můžete i ležet. Je to relaxační cvičení, v němž uplatníte veškeré jogínské prvky, trénuje se dýchání, cvičí se i v sedě, ale můžete se dostat i do obrácených pozic, tedy na síti visíte hlavou dolů. Ale cvičí se tu i pilátes, strečink, akrobatické prvky, které uplatníte třeba i u pole dance. Je to velmi variabilní cvičení, každý si tu najde své.

V jakém oblečení je vhodné přijít na lekci?
Určitě jsou vhodné upnuté kalhoty, tepláky, legíny, trička také spíše na tělo. Důležité je nemít na sobě nějaké šperky nebo piercingy, aby se nezachytily do sítě. Ta je totiž velmi jemná a mohlo by dojít ke zranění či k protržení sítě. Cvičí se bosky nebo v ponožkách.

Jak bude probíhat lekce fly jógy?
Každá hodina bude trvat šedesát minut, je určena pro sedm cvičících. Lekce bude přizpůsobena vždy těm, kteří na ni přijdou. Uvidím, jak je potřeba pracovat s dýcháním, protahováním. Začneme zvolna právě dýcháním, procvičováním, relaxačními prvky. Nechci jít cestou velké obtížnosti, k té můžeme přikročit až po zvládnutí základů. Není ale problém, jestli jsou ve skupině pokročilejší. Ti můžou cvičit v rychlejším tempu. Budu ráda, když si lidé přijdou fly jógu vyzkoušet, je to totiž strašně fajn. Sednete si do sítě, máte pocit, že relaxujete, ale už v ten moment začne pracovat vnitřní svalstvo, svaly na rukou, když ji chytnete... Potěší mě, když lidi začne fly jóga bavit, budou spokojení a budou se těšit na další hodiny.


Lekce s Květou Polovou ve Sportovním centru Mlýn startují už 7. ledna. Pokud vás tedy fly jóga zaujala, neváhejte a přijďte se podívat a na vlastní kůži cvičení v sítích vyzkoušet.

Zuzana Doleželová

Reklama

Sportovní centrum Mlýn

Katalog firem » Sport » Sportovní zařízení, centra

Moderní fitness centrum s největší cardio zónou, squash, badminton, velká nabídka skupinových cvičení, dětský koutek, kulečník, ping-pong