Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 12 °C

Prezident Zeman vyznamenal zvonařku Leticii Vránovou - Dytrychovou z Brodku u Přerova

Zprávy z regionu

29.10.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Během včerejšího slavnostního ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu předal prezident Miloš Zeman vyznamenání mimo jiné Leticii Vránové - Dytrychové z Brodku u Přerova, která patří ke třetí generaci výrobců zvonů, jež zní po celém světě.

Leticii Vránová - Dytrychová obdržela medaili za zásluhy prvního stupně, tedy za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. Zvonařská dílna v Brodku u Přerova vznikla v roce 1950, založili ji prarodiče dnešní majitelky, která převzala rodinnou tradici z rukou své matky Marie Tomáškové - Dytrychové. Mezi nejcennější kusy zvonařské dílny patří zvon zhotovený jako dar papeži Janu Pavlu II., Zvony smíření a tolerance, které tvoří sedm zvonů pro katedrálu svatého Martina v Bratislavě, nebo trio zvonů pro katedrálu svatého Víta v Praze. Zvony z Brodku zní také za hranicemi republiky - v Austrálii, Japonsku, Kanadě, Itálii, Rusku nebo Polsku a dalších zemích.

Jeden zvon obdržel sám Miloš Zeman při návštěvě Olomouckého kraje v březnu letošního roku. Svou třídenní cestu pak zakončil přímo ve zvonařské dílně v Brodku u Přerova, kde obdivoval rodinnou tradici Dytrychových.

Zuzana Doleželová

Reklama

COMFOR - CITYNET Systems

Katalog firem » Obchod » Výpočetní a kancelářská technika

Prodej výpočetní a kancelářské techniky.