Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.6 °C

Prezident Zeman na návštěvě kraje: vyzdvihl presumpci neviny a vyhodnotil Rozbořila jako nejštíhlejšího hejtmana

Zprávy z regionu

18.5.2016

Autor: Barbora Sísová

Dnes dopoledne zahájil prezident Miloš Zeman svou třetí návštěvu Olomouckého kraje. Po přijetí hejtmanem Jiřím Rozbořilem se uskutečnila diskuze se zástupci města i kraje. Na půdě olomouckého hejtmanství, kterému nyní kraluje stíhaný hejtman, vyzdvihl důležitost presumpce neviny, pochválil kraj za snížení nezaměstnanosti i růst průměrné mzdy. Na závěr ocenil Jiřího Rozbořila za jeho figuru a vyhodnotil jej na základě "páskového testu'" jako nejštíhlejšího hejtmana celé České republiky.

Prezident Miloš Zeman se ve svém úvodním proslovu věnoval hlavně důležitosti presumpce neviny, která by měla platit nejen pro občany, ale také všechny politiky. I když nezmínil přímo kauzu stíhaného hejtmana, přítomní zastupitelé jeho gesto souhlasně ocenili. Olomoucký kraj pochválil za jeho pokrok ve snížení nezaměstnanosti, zvýšení průměrné mzdy, opravu zámku Čechy pod Kosířem, změnu ředitele jesenické nemocnice i snížení dluhu. "Mít dluh není samo o sobě špatné, pokud jsou peníze investovány správným směrem a daří se dluh dobře splácet. Já říkám českým podnikatelům: Nekupujte svým manželkám kožichy a drahé šperky, ale investujte. Od té doby mě ženy podnikatelů nemají rády,“ dodává s úsměvem prezident.

V diskuzi s místními politiky probral jak chybějící část dálnice do Přerova, tak spolupráci Olomouckého kraje s čínskou provincií. Dotkl se také atmosféry ve společnosti: "Ve vánočním poselství jsem řekl, že skončila blbá nálada ve společnosti, jelikož se zvedlo HDP i průměrná hrubá mzda. Na druhou stranu Češi jsou nejskeptičtějším národem na světě. Pokud se podíváte na tuto sklenici, může být poloprázdná i poloplná. Už jste někdy slyšeli Čecha, který by ji prohlásil za poloplnou? Mám pocit, že slovo poloplná v českém slovníku snad ani neexistuje. Abych ale netlumočil jen své dojmy, je pravda, že na základě výzkumů mírně roste počet spokojených občanů a výrazněji klesá množství těch nespokojených. Co mě překvapilo je, že je tady větší spokojenost s republikou než vlastní rodinou,“ popisuje Zeman.

A co si odveze prezident z dnešní návštěvy domů na Hrad? Zeď mu ozdobí nový obraz Karla IV. A ve volných chvílích si může zahrát šachy nebo ochutnat něco z dárkového balíčku plného nejen tekutých pochutin. "Speciální vydání šachů vyrobila Střední škola řezbářská v Tovačově, jednotlivé figurky zobrazují významná místa Olomouckého kraje. Takže mezi nimi nechybí například Sloup nejsvětější trojice, Praděd nebo třeba přerovský zubr,“ popsal dar hejtman Jiří Rozbořil. Ten od prezidenta za odměnu dostal sadu darů z pravé hovězí kůže – aktovku na spisy, peněženku a tradiční pásek šitý na míru. "Jak jste si mohli všimnout, kožený opasek dávám hejtmanovi každého kraje. A Jiřího Rozbořila musím skutečně pochválit, protože se se svými 92 centimetry v pase stal nejhubenějším hejtmanem celé republiky. Takže zatímco na jiné hejtmany (a vůbec nejmenuji toho zlínského) byly zapotřebí dvě krávy, na toho olomouckého stačila kráva jedna. A i tak se dá šetřit,“ uzavřel ve vtipném duchu návštěvu olomouckého zastupitelstva prezident.

Návštěva Olomouckého kraje pokračuje až do pátku. Ještě dnes prezident navštíví přerovskou Meoptu a Černotín. Ve čtvrtek jej čekají Hranice a Libavá a v pátek se po prohlídce chomoutovské ABO valve Olomouc, s.r.o. zajede podívat do Kojetína a zámku v Čechách pod Kosířem, kde si zasadí svůj vlastní strom.

Barbora Sísová

Reklama

LEŽÁKOVA AUTOŠKOLA PŘEROV

Katalog firem » Vzdělávání » Autoškoly

Provádíme výcvik skupin AM, A1, A, B, B+E, C, C+E, D, D+E a T, kondiční jízdy. Poskytujeme studentské, věrnostní a skupinové slevy. Jsme akreditované školící středisko pro školení řid...