Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.2 °C

Přerovští hasiči mají za sebou náročný týden: cvičení prověřila jejich připravenost

Krimi

8.5.2016

Autor: hcz

Tento týden byl pro místní jednotku sboru dobrovolných hasičů náročný. Postupně absolvovali hned dvě velké události, naštěstí jen tréninkové. V úterý 3. května skupina dobrovolných hasičů z Přerova absolvovala výcvik na letišti Drahotuše, vedený kolegy profesionály z HZS, a čtvrtek 5. května byl ve znamení fingované hrozící povodně.

"Cílem prvního výcviku bylo osvojení si práce v prostoru pod visícím vrtulníkem a plnění tzv. Bambi vaku, což je ve své podstatě šestisetlitrový vak, zavěšený pod vrtulníkem, který se naplní vodou, aniž by vrtulník samotný přistál," prozradil velitel JSDH Přerov Petr Štěpánek. Vrtulník pak vak obratem odnesl nad místo určení, kde pilot uvolnil uzávěr a vodu vypustil na potřebné místo. "Tato technologie hašení se používá zejména pro hašení v obtížně přístupných místech," dodal Štěpánek. Hasiči zdárně bojovali s proudem vzduchu od vrtule a provedli celkem čtyři cvičná naplnění vaku. Ačkoliv přerovská jednotka v praxi tuto techniku ještě nepoužila, bylo cvičení pro hasiče velikým přínosem.

Druhé cvičení probíhalo ve čtvrtek. V odpoledních hodinách byl vyhlášen poplach všem dobrovolným jednotkám na území města a jeho místních částí. Do areálu technických služeb se postupně sjelo několik hasičských vozů, ze kterých se vyrojilo velké množství dobrovolníků nejrůznějšího věku. Hasiči v krátkém čase postupně pískem naplnili protipovodňové pytle na stavbu hrází a vyrazili k přerovskému jezu, kde z pytlů postavili ochrannou hráz proti stoupající vodní hladině. Ve stejnou chvíli dorazila na místo i jednotka Sboru dobrovolných hasičů Přerov-město, která k jezu dopravila své velkokapacitní "superčerpadlo" SIGMA MČS. V krátkém čase se z hranatého kontejneru stala mobilní a samostatně plovoucí čerpací stanice, kterou jeřáb umístil na hladinu Bečvy. Druhou částí cvičení bylo odčerpávání zatopené plochy. Čerpadlo dobrovolných hasičů přečerpávalo každou hodinu 36 tisíc litrů vody. "Čerpadlo je výjimečné svým výkonem, kdy jedna tato stanice nahradí až 30 standardních požárních čerpadel. Přerovská jednotka je jedinou dobrovolnou jednotkou, která takovýmto sofistikovaným zařízením disponuje. Ve spojení s další odbornou technikou lze konstatovat, že přerovští dobrovolníci patří k republikové špičce v odčerpávání zatopených ploch," doplnil Štěpánek.

Po ukončení cvičení měli všichni zúčastnění hasiči i přítomní studenti hasičské školy možnost prohlédnout si "superčerpadlo" zblízka a členové přerovského dobrovolného sboru jim ochotně zodpověděli dotazy.

Tyto výcviky jsou i přes svou náročnost potřebné a přínosné pro zefektivnění nasazení při reálném povolání do akce na pomoc občanům města v nouzi.

hcz