Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 13.1 °C

Přerovský kreslíř Lubomír Dostál oslaví padesátku výstavou v městské galerii

Kultura

7.1.2015

Autor: zd

Přerovský karikaturista Lubomír Dostál chystá k příležitosti svých 50. narozenin výstavu děl - návštěvníci Galerie města Přerova budou moci od 15. ledna obdivovat jeho anekdoty, grafiky, akvarely, básně, kalendáře či prostorové instalace.

Kreslíř, malíř a básník Lubomír Dostál se narodil 14. ledna 1965. První kresbu na téma Perestrojka publikoval v roce 1988 v tehdejším Novém Přerovsku, od té doby s redakcí spolupracuje až dodnes. Kromě toho kreslil pro Dikobraz, Moravskoslezský den, Profit, Rytmus života, Vlastu a další periodika. Vydal deset básnických sbírek, od roku 1997 plní stolní kalendáře kresbami. Sedm let vyučoval výtvarnou výchovu na základních školách. První samostatnou výstavu na téma AIDS uskutečnil v roce 1989, v roce 2005 vystavoval na přerovském zámku. Účastní se domácích i mezinárodních soutěží v kresleném humoru, mj. například i v Belgii, Bulharsku nebo Německu.

Za posledních třicet let zhmotnil Lubomír Dostál z okamžitého nápadu tužkou či tuší na malířskou čtvrtku. Vybral na 150 anekdot, které návštěvníci v galerii spatří v původních rozměrech, zvětšeninách i přetiscích na stěnách. Součástí výstavy, pořádané při příležitosti Dostálových padesátin, budou i jeho grafiky, akvarely, básně, kalendáře či prostorové instalace. Vernisáž proběhne 15. ledna v 17 hodin.

Doprovodný program výstavy zahrne křest katalogu, besedu s vystavovatelem na téma "Jak se kreslí vtip“, soutěž o nejvtipnější text do autorovy kresby či hledání rozdílů o ceny. "Interaktivní výstava aktivně zapojí návštěvníka do expozice. Hodláme ji totiž strukturovat tak, aby se lidé nepřišli jen zasmát, ale museli i trochu zapřemýšlet. Vše samozřejmě zábavnou formou,“ uvedla kurátorka výstavy Lada Galová. Zábavné odpoledne ve čtvrtek 5. února v 17 hodin bude jakýmsi ekvivalentem na Dostálovy tvořivé dílničky a kreslení s dětmi, které poslední roky provozuje pro mateřské a základní školy. "Komponovaný pořad přizpůsobí příchozím, kteří se při prohlídce výstavy mohou zapojit do kreslení, naučit se tahy pro rychlokresbu, dotvářet vtip nebo si nechat načrtnout jednoduchou karikaturu,“ doplnila Galová.

Celou výstavu bude provázet soutěž, v jejímž finále kreslíř vyhodnotí nejlepší žertovný text, který doplní prázdnou bublinu v jeho anekdotě. "Výherce obdaruji svou básnickou sbírkou, kterých jsem doposud vydal celkem deset a k nahlédnutí budou v galerii ve vitrínách,“ řekl závěrem Lubomír Dostál.

zd

Reklama

LEŽÁKOVA AUTOŠKOLA PŘEROV

Katalog firem » Vzdělávání » Autoškoly

Provádíme výcvik skupin AM, A1, A, B, B+E, C, C+E, D, D+E a T, kondiční jízdy. Poskytujeme studentské, věrnostní a skupinové slevy. Jsme akreditované školící středisko pro školení řid...