Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.5 °C

Přerovský Kašpárek oslavil sto let a nyní láká návštěvníky do městské galerie

Kultura

4.3.2016

Autor: Lenka Šimková

Desítky loutek, jevištní rekvizity a dobové plakáty. Galerie města Přerova přichystala na nadcházející měsíc ohlédnutí za stoletím fungování loutkového divadla Sokola Přerov. K vidění jsou originální ručně malované plakáty k představením, dobové obrazy z loutkového divadla, historické loutky z počátku minulého století, ale také dobové i moderní kulisy či fotografie z nastudovaných pohádek.

Přerovský Kašpárek letos slaví sto první rok své existence a při této příležitosti vznikla unikátní výstava, kterou zahájila čtvrteční vernisáž v městské galerii. "Nazdar, nazdar, nazdárek, zdraví vás váš Kašpárek.“ K radosti všech přítomných dětí přivítal návštěvníky samotný Kašpárek: "Zvu vás všechny podívat se na fotky, na loutky a prostě na všechno, co k tomu našemu loutkovému divadlu patří. Přeji vám krásnou podívanou a hezkou zábavu!" Kromě jeho úvodního slova potěšila všechny přítomné krátkým vystoupením také dřevěná dechovka.

Návštěvníci mají možnost si zblízka prohlédnout desítky dřevěných loutek, se kterými se běžně setkávají na jevišti divadla. Kromě současných loutek jsou k vidění také historické marionety z počátku minulého století, kulisy Perníkové chaloupky z roku 1930 nebo například dobové plakáty, které nebyly tištěny klasickým způsobem jako dnes. Byly ručně malované, a i když je jejich obsah stejný, liší se vzhledově, a proto je každý z nich originálem. "Výstava v Galerii města Přerova volně navazuje na velký výstavní projekt, který až do podzimu hostilo Muzeum Komenského. My jsme především chtěli doplnit a rozšířit spektrum výstavy o aspekty, které v muzeu k vidění nebyly. Domníváme se, že historie loutkářství na Přerovsku je velmi rozmanitá a vzácná především z toho důvodu, že Přerov nemá vlastní stálou divadelní scénu, ale právě loutkové divadlo si tady své místo našlo," řekla vedoucí městské galerie Lada Galová.

Přerovské loutkové divadlo vzniklo jako jedno z prvních na Moravě v roce 1915. Po období účinkování v Palackého škole byla roku 1936 v nové sokolovně u Bečvy postavena jedna z nejmodernějších scén své doby. "V každé sezoně odehrajeme pět titulů, každý z nich hrajeme čtyři po sobě jdoucí neděle. Ve stoleté historii divadla vznikly nucené pauzy v hraní jen ve válečných letech nebo po povodni," vzpomněla principálka divadla Marie Veřmiřovská. Právě ona přiblíží zájemcům historii loutkového divadla na chystané besedě, která se uskuteční ve čtvrtek 17. března v 16 hodin. Samotná výstava potrvá do 28. března a doprovodný projekt k expozici zahrnuje každodenní DVD projekci pohádek nastudovaných v 21. století.

Lenka Šimková

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.