Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.3 °C

Přerované "povečeřeli" s Kainarem a navštívili dvorky

Zprávy z regionu

11.9.2017

Autor: hcz

Dvorky otevřely svou "náruč" Přerovanům v neděli 10. září úderem jedné hodiny odpoledne. Akce, která v loňském roce nabídla zájemcům možnost nejen nakouknout do míst, která nejsou běžně přístupná, ale i kulturní program, výstavy, poučení či zábavu, odstartovala letos v Kainarově ulici u Přerovanky, kde byly odhaleny nové lavičky "Kainarky" autorů návrhů Pavly Voborník Kačírkové a Milana Šušky. Součástí letošního druhého ročníku byla i připomínka stého výročí narození přerovského rodáka Josefa Kainara - básníka, hudebníka, ilustrátora a novináře.

"Lavičky "Kainarky", které byly při této příležitosti odhaleny, vtipně recyklují původní betonové květináče, které se v lokalitě už nacházejí," řekla jedna z organizátorek akce Marta Jandová. Právě u nich začala i vernisáž výstavy "Třináct kytar", která byla věnována Josefu Kainarovi. K poslechu hráli Entuziasté.

Poté si zájemci o prohlídku dvorků měli možnost vyšlápnout do dvorku na Palackého 23, kde na ně čekali alternativní umělci, poezie, underground, street art i hudební kreace. Podle mapky, která byla součástí plakátu, pak mohli pokračovat na náměstí TGM číslo 15, kde byl fotopoetický dvorek s výstavou a možností vytvořit si vlastní dílo historickou fotografickou technikou.

Nechyběl ani "hravý dvorek" pod zámkem. Loutkové divadlo, textilní hračky, ilustrované knihy a výtvarné dílny  Anny Sypěnové a Dagmar Mráčkové byly hlavně lákadlem pro děti. "Botanický dvorek" s ukázkami hudby květin, semínkovnou a květomluvou čekal na návštěvníky na hradbách. Zajímavá byla ale i výstava sítotisků Martina a Pavly Krkoškových. Předposlední dvorek na Žerotínově náměstí 44 patřil rukodělným dílničkám a ukázkám dynamické rychlokresby Věrky Vybíralové a samozřejmě nechyběla ani kapela Jazz za bukem. Dvorky se návštěvníkům uzavřely v pět hodin odpoledne, ale akce pokračovala dál. "V ulicích Jiráskova a Wilsonova jsme pro Přerovany prostřeli stoly. Společně s námi si měli možnost připomenout život a dílo rodáka Josefa Kainara. Stoly tam byly pro to, aby se lidé mohli společně setkat, koupit si kdekoliv v ulici občerstvení, sednout si a vychutnat nedělní podvečer s programem," dodala Marta Jandová.

Na "Večeři pro Kainara" hrál od půl šesté Jazzový orchestr Petra Stojana a o slovo se postarali Richard Pogoda a Čestmír Beťák. Došlo i na křest knihy o Josefu Kainarovi a zájemci se mohli pustit do štafetového přepisování básníkových veršů. "Dnešní akce byla úžasná. Spolu s kamarádkou jsem prošla všechny dvorky a nakonec jsme se zašly podívat na podvečerní program přichystaný ke stému výročí narození Josefa Kainara. Byl nádherný. Je moc dobře, že přišla taková spousta lidí," pochvalovala si nedělní akci sedmdesátiletá Marie Pavelková.

hcz

Reklama

Svítidla INTEX

Katalog firem » Obchod » Svítidla

Svítidla pro vnitřní, venkovní použití. Návrhy osvětlení domů, bytů, kanceláří, zahrad. Poradenská činnost. Stolní lampy, stojící lampy, kancelářské osvětlení, lustry, stropní sv...