Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7 °C

Přerov má nové cyklostezky. Jedna už slouží, druhá je před kolaudací

Zprávy z regionu

27.11.2014

Autor: zd

Mapa přerovských cyklostezek se letos na podzim zase rozšířila. Z nových tras se mohou těšit milovníci cyklistiky i lidé, pro které je kolo praktickým dopravním prostředkem. Hotová je na ulici Kosmákova, k lávce U Tenisu čeká na kolaudaci.

"V těchto dnech jsme dokončili výstavbu smíšené cyklostezky v chodníku v ulici Kosmákova, která opět umožní průjezd cyklistům směrem od lávky U Tenisu na ulici Kozlovská. Jedná se o hojně využívanou trasu, která ještě nabude na významu po dokončení nové lávky U Tenisu, jejíž součástí bude také cyklostezka,“ uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Celková délka nové cyklostezky je 75 metrů a náklady na její vybudování mírně přesáhly 100 tisíc korun. Po zprůjezdnění této ulice už volala řada cyklistů – a to poté, co zde byl zaveden jednosměrný provoz ve směru k ulici U Rybníka. "Tímto rozhodnutím byl totiž znemožněn pohyb cyklistů v opačném směru,“ připomněl přerovský cyklokoordinátor Jiří Janalík.

Kromě této smíšené cyklostezky byla letos vybudována i už zmíněná tři sta metrů dlouhá sdružená cyklostezka, která vede od Laguny po lávku U Tenisu. "Cyklostezka je hotová a v současné době připravujeme podklady pro její kolaudaci. Zpřístupněna bude ale až poté, co zde bude postavena nová lávka – tedy na podzim příštího roku,“ doplnil Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu. Stavba této cyklostezky přišla na 2 miliony korun, z toho částkou 1,3 milionu přispěl Státní fond dopravní infrastruktury a sumou 300 tisíc korun pomohl Olomoucký kraj.

V Přerově je aktuálně bezmála 25 kilometrů cyklostezek. Z toho 3 kilometry je smíšených cyklostezek - tedy určených pro pěší a zároveň cyklisty, 18 kilometrů je stezek pro chodce a cyklisty s odděleným provozem – jsou vymezené zámkovou dlažbou nebo vodorovným dopravním značením.  A 3,5 kilometrů stezek je pouze pro cyklisty. K tomu byly dobudovány cyklistické pruhy v jednosměrkách v celkové délce 400 metrů a byla cyklistům zpřístupněna pěší zóna.

zd

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.