Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.9 °C

Přerov má nejekologičtější bazén v republice

Zprávy z regionu

23.9.2014

Autor: zd

Přerovský plavecký areál slaví vítězství, stal se nejekologičtějším bazénem v republice. Soutěž s názvem Hledáme Top Aqua zařízení 2014 pořádala Asociace bazénů a saun České republiky. Porota se seznámila s novinkami na přerovském krytém bazénu, které ji velmi zaujaly, a rozhodla se udělit titul právě tomuto areálu. A sladkou tečkou pro návštěvníky bude kromě ostatních novinek i kavárna, která se otevře v říjnu.

Ocenění převzali zástupci společnosti Teplo Přerov, která bazén od roku 2008 provozuje. "V průběhu šesti let jsme areál zmodernizovali, což ocenili především návštěvníci, kteří teď mohou užívat padesátimetrový bazén, whirlpool, divokou řeku, masážní vany, Kneippův chodník, zatraktivněný dětský bazén či novou saunu s venkovním posezením. Kromě toho jsme se ale věnovali i méně viditelným investicím, díky nimž šetříme přírodu i provozní náklady," uvedl ředitel společnosti Teplo Přerov Jaroslav Klvač. Jedno z přelomových rozhodnutí se týkalo vody. Tu původně nakupovali od Vodovodů a kanalizací a ročně za ni zaplatili zhruba 1,69 milionu korun, což zatěžovalo rozpočet. "Položili jsme si otázku – co dělají VaK s pitnou vodou, kterou nám dodávají? Upraví ji. Tak proč bychom si ji nemohli upravit i my? Od myšlenky k realizaci uběhl necelý rok – a dnes už máme výsledky," řekl Klvač. Společnost si tedy za tři miliony korun pořídila vlastní předúpravnu vody. Ta už do bazénu neputuje z městského vodovodního řadu, ale z místního potoka Strhanec. Podle Bedřicha Budky, ekonoma společnosti Teplo Přerov, činí roční úhrada za odebranou vodu asi 300 tisíc korun, náklady na elektrickou energii a chemikálie se pohybují okolo 100 tisíc korun. "Předúpravna tak šetří minimálně 1,29 milionu korun za rok," zdůraznil. Veškerá použitá voda z bazénů je vypouštěna do vodoteče Vinařského potoka a následně do řeky Bečvy. Do veřejné kanalizace odchází pouze voda ze sociálních zařízení, umyvadel a sprch – přičemž u sprch se v budoucnu uvažuje o použití technologie úpravny šedých vod, což by mělo bazénu přidat další ekologické plus.

O ohřev bazénových vod se stará 120 solárních kolekorů, na jejichž nákup přispěl Státní fond životního prostředí dotací ve výši 2,5 milionu korun. Energetickými opatřeními prošla i samotná budova bazénu – stěny a střechy jsou zateplené, došlo k výměně vstupních dveří, oken a prosklené stěny u velkého bazénu. A byla vybudována také fotovoltaická elektrárna.

Náměstek primátora Josef Kulíšek konstatuje: "Před šesti lety, když jsme dali plavecký areál do správy společnosti Teplo Přerov, jsme se dohodli, že město poskytne jen provozní dotaci a společnost nebude od města požadovat další peníze na opravy a investice. Na to si musí ušetřit sama - a to z provozních úspor pronajatých sportovišť. A záměr se daří. Teplo Přerov investovalo od roku 2008 do modernizace přerovského areálu 57 milionu korun a v dalších úpravách pokračuje." Návštěvníci navíc v říjnu ocení i nově vzniklou kavárnu.

zd

Reklama

Plazma Plus s.r.o.

Katalog firem » Zdravotnictví » Dárcovství, plazma

Plazma Plus s. r. o. - jsme společnost, s bohatými zkušenostmi a chceme pomáhat lidem. S námi můžete pomoci hned dvakrát – darováním plazmy a vstupem do národního registru dárců kostní dř...