Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8.1 °C

Potřebujeme krev, zní z přerovské nemocnice. Žilou si nechali pustit i politici

Zprávy z regionu

28.3.2012

Autor: Jan Procházka

Asi patnáct set lidí přijde ročně do transfúzního oddělení přerovské nemocnice darovat krev nebo krevní plazmu. Nemocnice by potřebovala počet dárců alespoň zdvojnásobit, místo toho jich ale ubývá. Podpořit zájem o darování životadárné tekutiny přijel do Přerova hejtman Martin Tesařík, kromě něj si žilou nechalo pustit i několik úředníků z kraje i magistrátu, přidal se také primátor Jiří Lajtoch.

Přerovská nemocnice v loňském roce provedla 3100 odběrů krve a o padesát méně odběrů plazmy. "Toto množství nám darovalo patnáct set lidí. Daří se nám tak zachovat počet odběrů, ale dá se říct, že dárci dávají skoro víc, než je zdrávo," připustil primář transfúzního oddělení Štefan Repovský. Nemocnici podle něj nejvíc trápí neustále se snižující počet prvodárců. Loni jich přišlo jen tři sta. "Potřebovali bychom jich alespoň pět stovek," krčí rameny primář a dodává, že podle doporučení světové zdravotnické organizace je ideální počet dárců alespoň čtyři až pět procent populace. "To bychom ale počet dárců museli zdvojnásobit," konstatoval Repovský.
Zájem o darování krve se proto snaží podpořit mnoho organizací, které na oddělení pravidelně posílají své zaměstnanace. "Chodí k nám třeba přerovští hokejisté, výborná je i spolupráce s hasiči. Také k nám jezdí lidé z obecních úřadů," připomněl Repovský.

K dárcům teď přibyli i politici. Na oddělení zavítal hejtman Martin Tesařík s náměstkem Radovanem Rašťáke, k nimž se připojilo i několik úředníků. A přidali se i lidé z přerovského magistrátu, například primátor Jiří Lajtoch či tajemník úřadu Jiří Bakalík. Nechyběl ani ředitel nemocnice Tomáš Uvízl.

"Při nedávné pracovní návštěvě tady na oddělení jsem si řekl, že by bylo dobré, podívat se, jak odběr probíhá v praxi. Jsem rád, že se ke mě přidalo tolik kolegů," pochvaloval si Tesařík, který je v propadagaci dobrovolného dárcovství velmi aktivní. "Dnešní odběr byl pro mě jednasedmdesátý," prozradil. Většina je kolegů ale krev darovala poprvé nebo po dlouhé době, přerovský primátor Lajtoch přiznal, že naposledy si nechal pouštět žilou před dvaceti lety. Nervózní ale politici nebyli, možná proto, že na ně po celou dobu odběru mířily objektivy kamer a fotoaparátů. "Chtěli jsme ukázat, že kromě deklarací si umíme i vyhrnout rukávy," usmíval se hejtman, kterého akce viditelně potěšila. A zmínil, že výjezdní darování by se mohlo napříště opakovat v některé z dalších krajských nemocnic.

Jan Procházka

Reklama

Oční ambulance s provozovnou optiky Bc. Ilja Šín

Katalog firem » Zdravotnictví » Oční ambulance

Oční ambulance pod vedením lékaře MUDr. Ondřeje Kováčika je zaměřena na primární péči. Komplexní vyšetření včetně OCT, fundus kamery, perimetru je u nás standardem. Jako doplněk naš...