Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 5.8 °C

Policie dopadla muže, který házel špalky na D1. Teoreticky mu hrozí i doživotí

Krimi

3.2.2015

Autor: Jan Procházka

Byl to skoro horor. 29. ledna večer začaly na lince 158 zvonit telefony, v nichž zmatení řidiči hlásili, že někdo na dálnici D1 hází z mostu špalky. Neznámý útočník stihl poškodit osmadvacet aut, při hrozivě vypadajících nehodách jen zázrakem došlo jen k jednomu úrazu. Policisté teď hlásí: Pachatele jsme dopadli a už mu bylo sděleno obvinění. Dvaatřicetiletému muži z Přerova nyní hrozí až osm let. Policisté ale nevylučují, že během vyšetřování mohou jeho počínání překvalifikovat na pokus o vraždu. V tom případě by muži hrozilo i doživotí.

Těžko pochopitelný případ se odehrál ve čtvrtek 29. ledna ve večerních hodinách. Vše začalo na mostě poblíž obce Bělotín. Odtud pachatel shodil několik špalků na projíždějící kamiony. Zasáhl jich pět. “Házel dřevěná polena o délce až tři čtvrtě metru. Nejtěžší vážilo skoro dvacet kilo!” popsal ředitel policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel, který byl shodou okolností tou dobou na místě a okamžitě začal koordinovat pátrací akci, do které se vzápětí zapojili i policisté z Olomouckého kraje. “Pomohlo, že dva účastníci nehod si pachatele všimli a pronásledovali ho. Sice jim ujel, poškodil si ale zadní světlo. Měli jsme tedy k dispozici poměrně dobré stopy,” vysvětlil Tomáš Kužel. Po zhruba patnácti minutách ale telefony začaly zvonit znovu. Na vlas stejný případ se totiž odehrál o pár kilometrů dále, poblíž obce Palačov. Policie tou dobou už přijala rozsáhlá opatření a na místo vyjely desítky vozů. Jenže pachatel se opět přesunul. “Další útok se odehrál na jednom z mostů u Hranic. Tam došlo k poškození sedmnácti vozů! O chvíli později pak došlo k dalšímu útoku poblíž Olšovce, kde pachatel zasáhl dalších pět aut,” popsal olomoucký policejní ředitel Libor Krejčiřík. Do oblasti se přesunula pořádková jednotka z Ostravy, muži v uniformách zahájili hlídání mostů přes dálnici. V tu chvíli už byl pachatel v tmavém pick-upu na útěku.

Přestože pátrání trvalo celou noc, odstavený vůz byl nalezen až v dopoledních hodinách. “Hlídka si všimla vozidla u krajnice. V nákladovém prostoru měl naloženy špalky, technici nám vzápětí potvrdili, že střepy získané na místě činu pocházely právě z tohoto vozu. Zahájili jsme proto ihned pátrání po člověku, který automobil řídil,” popsal další klíčový bod případu Tomáš Kužel. Odpoledne tentýž den, zhruba ve stejnou dobu, kdy se policii podařilo vytypovat možného pachatele, zazvonil telefon z nemocnice. Tam ošetřili muže se zlomeným kotníkem, který se choval podezřele. Policie měla svého muže. “Jedná se o dvaatřicetiletého muže z Přerova. K jeho osobě ale zatím více informací neposkytneme, protože byl se zraněním hospitalizován a zatím jsme ho ani neměli na výslechu. Obvinění z trestného činu obecného ohrožení mu ale bylo včera sděleno,” informoval Libor Krejčiřík. Jasno ale mají policisté v tom, jak se pachatel zranil. “Na útěku mu došla nafta, a protože se to v okolí hemžilo policisty, nechal auto stát a prchal pěšky. A na útěku si zlomil kotník,” doplnil Kužel. Jakmile bude muž propuštěn, policie je připravena ho zadržet a požádat o jeho umístění do vazby. Hrozí mu až osm let vězení, policisté ale nevylučují, že v průběhu vyšetřování bude jeho čin překvalifikován na pokus o vraždu, za což hrozí i doživotí. “Musel si uvědomovat, že svým počínáním může někoho zabít. Že se to nestalo, byl zázrak. Za třicet let u policie jsem takový masakr na silnici neviděl,” poznamenal Tomáš Kužel a vzpomněl podobný případ, který se odehrál v roce 2008 v Německu. Tam narkoman shodil šestikilovou plechovku na projíždějící automobil. Jedna žena zemřela, několik dalších lidí se těžce zranilo. Pachatel dostal doživotí. “Tohle mohlo skončit ještě mnohem hůř,” konstatoval Kužel.

Celková bilance škod ještě není uzavřená, půjde ale určitě o částku přes milion korun. Situaci ztěžuje i to, že většina poškozených jsou cizinci. “Patnáct Poláků, jeden Rus, Estonec, Slovák… většinou řidiči kamionů,” vypočetl Krejčiřík.

Podobný případ policisté v tuzemsku nepamatují. Proč se muž rozhodl útočit, zatím není jasné.

Jan Procházka

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Ostravy za 16.990,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.590,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 25.490,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 1.5. - 8.5. 2024 z Prahy za 33.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 4.5. 2024 z Prahy za 21.490,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 26.990,-

Kuba: PARADISUS LOS CAYOS 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 33.990,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA