Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 7.9 °C

Pacienti, kterým selhávají ledviny, už nemusí za dialýzou cestovat

Zprávy z regionu

20.4.2014

Autor: zd

Komfortu se dočkali pacienti z oddělení ARO a JIP Nemocnice Přerov, kteří potřebují léčbu hemodialýzou. Díky nové mobilní reverzní osmóze již nemusí sanitkou cestovat v rámci areálu nemocnice, pojízdný přístroj za nimi totiž dorazí přímo na oddělení. O dialyzované pacienty se navíc také starají dva nové dialyzační přístroje 5008 CorDiax.

"K provedení hemodialýzy potřebujeme kromě dialyzačního přístroje i speciálně upravenou vodu, k této úpravě slouží zařízení zvané reverzní osmóza. Reverzní osmóza je součástí dialyzačního pracoviště. Novinkou je pořízení pojízdné reverzní osmózy, díky které můžeme provádět dialyzační léčbu i na jiných odděleních Nemocnice Přerov," řekl primář oddělení Pavel Hejduk. Podle něho se až dosud museli pacienti, kteří potřebují hemodialýzu, tedy léčbu umělou ledvinou, i několikrát týdně převážet z  jednotek intenzivní péče na dialyzační středisko. "Nyní je oddělení interní a chirurgické JIP i ARO přizpůsobeno tak, že za pacienty s dialyzačním přístrojem přijedeme, což je obrovským přínosem pro bezpečí i komfort pacientů," doplnila vrchní sestra hemodialýzy Jarmila Pfeilerová.

Dialyzační oddělení Nemocnice Přerov v současné době léčí přibližně 80 pacientů. "Mezi nejstarší pacienty patří devadesátiletá paní a nejdéle dialyzovaná pacientka k nám jezdí již 22 let, což je pro nás důkazem kvalitně poskytované péče," uvedla Pfeilerová.

Oddělení má nově k dispozici také dva hemodialyzační přístroje 5008 CorDiax, které mají špičkový software a řadu bezpečnostních prvků, zároveň se snadno ovládají, jsou maximálně bezpečné pro pacienty, umožňují velkoobjemovou hemodiafiltraci, jež prokazatelně snižuje úmrtnost dialyzovaných pacientů až o 30 %. "Mají i další užitečné funkce, lze například měřit účinnost dialyzační léčby a funkčnost cévního přístupu. Bez kvalitního cévního přístupu nelze provést ani kvalitní dialýzu," vysvětlil na závěr primář Hejduk.

zd

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.