Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.4 °C

Olomouc jako turistický cíl? Obliba historického města stále stoupá i mezi místními

Tipy a názory

26.8.2014

Autor: Barbora Sísová

Pryč jsou ty časy, kdy v červnu odjeli studenti a město na dva měsíce totálně zpustlo. Nyní se před každou celou u orloje tvoří hloučky natěšených turistů, kteří čekají, až se projde dokola rolnický a dělnický lid. Vzduchem poletují ruská, německá i italská slovíčka. A kromě zahraničních turistů roste i počet českých návštěvníků. Oproti loňskému roku se počet nocujících turistů zvýšil téměř o 10 tisíc.

Do Olomouce míří stále větší počty turistů od nás i ze zahraničí. Pokračuje tak trend z loňského roku, kdy se poprvé projevily výrazné nárůsty počtu návštěvníků i přenocujících hostů. "Pro Olomouc je to určitě dobrá zpráva, mám z toho velkou radost," reagoval Jan Holpuch, náměstek primátora, do jehož gesce cestovní ruch spadá. V Olomouci došlo v prvním pololetí tohoto roku k nárůstu počtu hostů v ubytovacích zařízeních o 22,6 % V olomouckých hotelech a penzionech přespalo celkem 53 396 hostů, tedy o 9 860 hostů více než v prvním pololetí roku 2013. Už loňské výsledky přitom zaznamenaly vzestup zájmu o Olomouc. Průměrná délka pobytu zůstala stejná jako v loňském roce, tedy 1,7 dne.

Na základě statistik ubytovaných hostů za první pololetí přijelo nejvíce zahraničních návštěvníků z Ruska (3 694), dále ze sousedních zemí: Německa (3 113), Slovenska (2 850), Polska (1 975) a Rakouska (1 569). V závěsu jsou hosté z Itálie a Velké Británie. "V případě Velké Británie došlo dokonce ke zřetelnému nárůstu počtu turistů po uvedení města jako skrytého pokladu a nejkrásnějšího města České republiky v průvodci Lonely Planet, a to konkrétně o 51 procent," uvedl mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta. Další velký nárůst byl zaznamenán u turistů rakouských (o 57 %), slovenských (o 37 %) i německých (o 36 %). "Zajímavostí je také to, že z Ruska k nám přijelo o 3,7 % návštěvníků více než v loňském prvním pololetí, což je v protikladu k trendu v České republice, kdy došlo dle agentury CzechTourism k poklesu ruských turistů o 14,1 procenta," popsal Michal Folta. Klesající trend se potvrdil pouze u turistů z Ukrajiny, kterých v rámci celé ČR přijelo do země o 34,5 % méně a do Olomouce dokonce o 37 % méně.

A kouzlům hanácké metropole čím dál častěji propadají také čeští cestovatelé "Pokud jde o turisty z České republiky, i zde jsme zaznamenali nárůst jak v počtu ubytovaných hostů, tak i přenocování," říká vedoucí oddělení cestovního ruchu Karin Vykydalová. V prvním pololetí 2013 se v Olomouci ubytovalo celkem v letošním prvním pololetí 29 054, což je o 6 811 více než loni. Do Olomouce se vydávají jak české rodiny, tak i organizované zájezdy. "Každý rok jezdíme k moři do Chorvatska, letos jsme se s rodinou rozhodli cestovat po české vlasti. Může za to především počasí, které bylo letos v Chorvatsku velmi nestabilní a znáte to, když u moře chčije, tak je celá dovolená víte kde," směje se Jan Malý z jižních Čech, který se svou čtyřčlennou rodinou zamířil objevovat krásy Jeseníků s dvoudenní zastávkou v Olomouci. "Pro děti je to tu ideální – v centru si dají zmrzlinu a odpoledne se dá zajít do zoo nebo akvaparku," dodává. Tuzemskou dovolenou letos zvolilo mnohem více Čechů také kvůli velmi nevýhodnému kurzu eura. "Původně jsme chtěli jet na Slovensko, ale euro ze téměř 29 korun, dovolenou značně prodraží, takže jsme radši zůstali u nás a obdivujeme krásy Jeseníků a Beskyd," popisuje Jana Schneiderová ze Zlínska, která na prázdninové toulky vyrazila se svým manželem a v Olomouci se rozhodli strávit tři dny. "Je tu strašně romantická atmosféra, osvětlené historické město a všude kolem spousta zahrádek, kde se dá posedět až do pozdních večerních hodin, co víc si přát."

Ve městě lze především během prázdnin potkávat zájezdy dětí z různých táborů, mimo jiné z blízkého okolí. "Jsme příměstský tábor Střediska volného času v Lipníku nad Bečvou. Vzali jsme děti na výlet do Olomouce a musím říct, že se nám tady moc líbí," uvedla vedoucí z lipnického tábora, která spolu s průvodkyní z Informačního centra prováděla děti starobylou radnicí.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

GALERIE Přerov

Katalog firem » Obchod » Obchodní galerie a centra

Moderní dvoupatrové obchodní centrum o výměře 13.000m² prodejních ploch vzniklé v centru města na nároží ulic Čechova a Šířava. Autorem projektu je ATELIER 8000 spol s.r.o., stavbu realizu...