Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 16 °C

Obří úlovek policistů: pěstírny za Přerovem
 a v Plumlově vydaly tisíc rostlin konopí

Krimi

16.3.2012

Autor: Kamila Kotková

Přes šestnáct kilogramů sušených rostlin a více jak tisíc rostlin konopí zabavili policisté v uplynulých dnech v pěstírnách u Přerova a na Prostějovsku. Za nelegálním podnikem stáli dva čeští muži, kterým nyní hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct let. Částku, za kterou by svoje výpěstky prodali na černém trhu, odhadují kriminalisté na tři miliony korun.

Unikátní rozsahem, propracovanou technikou i vynikající kvalitou produktu byly dvě pěstírny konopí, které před pár dny objevili kriminalisté. "V minulém týdnu byla na území Přerova a Prostějovska realizována akce pod krycím názvem Geront. Po několikaměsíčním monitorování podezřelých objektů se podařilo odhalit dvě nelegální pěstírny konopí. Jedna se nacházela za Přerovem v zahradnické kolonii v objektu staré vodárny. Druhá byla umístěna do prostor bývalé kotelny na okraji Plumlova," popsal náměstek ředitele policie v Olomouckém kraji Karel Kadlec.

Přímo v objektu pěstírny v Plumlově zadrželi policisté oba pachatele. "Sedmatřicetiletý muž byl osobou samostatně výdělečně činnou, měl vystudovanou stření školu v oboru zahradnické práce. Jeho komplicem byl sedmadvacetiletý nezaměstnaný muž. Motivem jejich skutku byl nedostatek finančních prostředků," vysvětlil vedoucí odboru obecné kriminality Tomáš Adam. Oba pachatelé jsou nyní stíháni vazebně a hrozí jim až dvanáctiletý pobyt za mřížemi. Kriminalisté nevylučují, že spolupachatelů bude více.

Během rozsáhlé realizace tohoto případu bylo provedeno pět domovních prohlídek, sedm prohlídek skladů a nebytových prostor a policisté podrobně prohledali i pět osobních aut. "Podařilo se zajistit více jak šestnáct kilogramů velice kvalitní sušené rostlinné hmoty konopí. Dále bylo zajištěno přes tisíc rostlin konopí včetně technického zařízení pěstíren," vyjmenoval Kadlec. Za marihuanu by na černém trhu dostali podle kriminalistů asi tři miliony. Dříve než však stačili prodat první dávku, jejich počínání vyšlo najevo.

Pěstování bylo promyšlené do detailů. "Technika v hodnotě statisíců korun byla velmi dobře propracovaná. Každá rostlina měla svůj vlastní přívod vody a vše bylo velmi dobře naprogramováno tak, aby pachatelé nemuseli pěstírnu navštěvovat moc často, a tím snížili riziko odhalení," přiblížil Adam. Oříškem byl pro kriminalisty především vstup do objektu pěstírny v Plumlově, který nemohli dlouho objevit. "Tajný vchod se skrýval za šatní skříní, která se musela odemknout a celá stěna se poté otevřela. Vchod byl dobře izolovaný polystyrenem, takže ven nepronikal žádný zápach," vylíčil Adam.
Letos se jedná o první podobný případ. V loňském roce policisté objevili tři pěstírny konopí. Nacházely se v Olomouci, v Lipníku a v Zábřehu.

Kamila Kotková

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.