Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.4 °C

ORNIS pod křídly hromoptáka: Tomáš Giesl vyprávěl o roli ptáků v kultuře severoamerických indiánů

Kultura

16.4.2014

Autor:

Již od 1. dubna je v budově ORNISu k vidění výstava s názvem Atlas ptáků neobyčejných, která potrvá až do konce října. Součástí akce je i několik přednášek. V úterý odpoledne si tak zájemci mohli přijít poslechnout Tomáše Giesla, který hovořil o roli ptáků v kultuře severoamerických indiánů.

"Aktivně studuji indiánské řemeslo osmnáct let a za tu dobu jsem byl na pěti výpravách přímo v indiánských rezervacích," řekl hned na úvod přednášející a začal s vysvětlením, proč byli ptáci pro původní obyvatele Ameriky tak důležití. Všichni indiáni věřili, že jejich Bůh je někde vysoko v nebesích, a viděli, že ptáci se dostanou vysoko do oblak, tedy tam, kam se oni nikdy dostat nemohou. Proto v ptácích viděli nositele jejich modliteb a věřili, že s nimi doletí vysoko, až k jejich stvořiteli. Nejdůležitější byl pro indiány orel skalní, když měl ještě ocasní peří flekaté. Čím je orel starší, tím má totiž peří tmavší. Indiáni se domnívali, že jde o dva různé druhy ptáka, a tak vznikl hromopták. Ten bývá v současnosti zobrazován jako kříženec mezi vlaštovkou a orlem skalním. Návštěvníci si z přednášky odnášeli informace nejen o tomto bájném druhu a o dalších ptácích, ale i o tom, jak je na tuto dávnou ptačí mytologii nahlíženo v kultuře současných indiánů.

"Přednáška byla velmi poučná a zajímavá, přišla jsem hlavně z toho důvodu, abych zjistila, proč indiáni zdobili totemy právě motivy různých zvířat," řekla jedna z návštěvnic. Odpovědi se jí dostalo v polovině přednášky. Každé zvíře bylo pro indiány určitým symbolem. Když měl někdo v rodině vidění, byl tento tvor vyřezán ze dřeva. Jednotlivé kusy byly poté skládány na sebe a každá rodina si tak z generace na generaci předávala určitý příběh. "Když indián viděl orla, tedy hromoptáka, znamenalo to obrovské štěstí, pokud ale viděl například sovu, začal se obávat o svůj život, protože byla symbolem mrtvých," podotkl přednášející. Závěrem ukázal všem přítomným některé z indiánských předmětů a nechal prostor pro menší diskuzi.

Další přednáška se uskuteční 25. září, tentokrát s doktorkou Růženou Gregorovou, která pohovoří o zkamenělinách a jejich podílu na vzniku bájných stvoření.

Reklama

EKO Agrostav a.s.

Katalog firem » Služby » Stavebnictví » Stavební firmy

zemní a výkopové práce, čerpací stanice, myčka osobních vozidel, kompresor, vysavač, výstavba a rekonstrukce zemědělských stavebm výstavba BPS, odbahňování a výstavba rybníků.