Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.2 °C

Nejhorší situace je v přednádraží, shodují se Přerovští rádci a poukazují na spoustu problémů ve městě

Zprávy z regionu

11.5.2015

Autor: zd

Projekt s názvem Přerovský rádce má za sebou první výsledky. Zhruba stovka lidí, kteří se nebojí vyjádřit svůj názor, mohla v první baterii dotazníkového šetření sdělit, co je ve městě nejvíce tíží. Byl to vandalismus, hned poté následovalo opilství, výtržnictví, násilí a krádeže v obchodech.

"Z průzkumu vyplynulo, že více dotazovaným vadí problematika toxikomanie, než například gamblerství, alkoholismus mládeže nebo kapsářství,“ uvedl radní Jiří Kohout, který je zároveň manažerem prevence kriminality. Nejčastěji rádci uváděli, že nejméně bezpečně se cítí u nádraží, kde se obávají útoků ze strany romské menšiny, opilců nebo bezdomovců. "Celá čtvrtina z nich navrhuje, aby problémoví lidé byli při opakovaných excesech vykázáni z Přerova,“ uvedla pracovnice marketingu Lenka Tomečková, která výsledky ankety zpracovávala.

Návrh, jak řešit problematiku sociálně vyloučených lokalit, měli téměř všichni rádci. Ve většině se shodli v tom, že by do těchto míst měli více chodit policisté či asistenti prevence kriminality, někteří navrhují instalaci dalších kamer, nebo důslednou práci domovníků. "Respondenti doporučují, aby se asistenti zaměřili na pochůzky v přednádražní čtvrti. Zdá se ale, že mnohem více než řešení záškoláctví dětí je trápí zneužívání sociálních dávek v barech a hernách. Doporučují nám proto, aby tam asistenti docházeli a kontrolovali hráče. Ani to nepodceníme,“ doplnil Jiří Kohout. Rádci vzkázali radním i to, aby pro dlouhodobě nezaměstnané lidi vyjednali práci třeba v technických službách. "Už na tom pracujeme, chceme jim právě u této společnosti najít uplatnění, naučit je pracovním návykům a motivovat je,“ zdůraznil Kohout.

Téměř padesát procent respondentů také apeluje na to, aby situaci bezdomovců řešily neziskové organizace. Rádcové většinově uvedli, že jim vadí obtěžování a žebrání bezdomovců – a to zejména před supermarkety nebo v okolí nádraží. "Jeden rádce nám vzkázal, že skupina bezdomovců pobývá na nábřeží Bečvy – u budovy Kazeta. Tam na něj dokonce poštvali i psa. Děkujeme za postřeh, na tuto oblast se více zaměříme,“ přislíbil Kohout. I když názory na bezdomovce nebyly lichotivé, téměř 87 procent rádců by souhlasilo s vytvořením „městského chudobince“, kde by bylo možno kontrolovaně ubytovávat lidi z ulice a provádět sociální intervenci pod dohledem města, kraje či státu.

Poměrně jednoznačně se rádcové vyjádřili k ubytovnám v rukou soukromníků, které se v posledních letech staly výhodným byznysem. Pětasedmdesát procent rádců si myslí, že jich je v Přerově hodně – a že jsou jen prostředkem k výdělku vypočítavých lidí. A i tohle je jeden z názorů: "Nemám problém s tím, když v ubytovně bydlí původní občané města. Ale nesmí tam být sváženi lidé z jiných lokalit, což se v Přerově děje“. Většina respondentů, 71 procent, má za to, že se o lidi bez domova má postarat město či obec, kde mají trvalé bydliště. Čtyři rádcové shodně napsali, že toto pravidlo zatím neplatí, a tak se do Přerova "stahují primitivové z celé republiky“. I tato problematika se ale už na úrovni magistrátu řeší. "Rada města se bude nově zabývat tím, komu z občanů vydá souhlas s ubytováním v ubytovně. Pokud tu bude chtít žít třeba člověk, který má v našem městě práci nebo školu, s největší pravděpodobností povolení dostane. Člověk, který nepracuje, má negativní posudek od policie, dluží městu peníze, nebo byl řešen za přestupky, naše povolení nezíská,“ zmínil náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil.

Jednašedesát procent rádců uvedlo, že sociálně nepřizpůsobiví lidé jsou pro ně občané romské národnosti, zatímco dvaatřicet procent spatřuje v této definici bezdomovce. "V dotazníku byla i otázka, zda rádcové vnímají Přerov jako město, kde žije hodně Romů. Devadesát čtyři procent rádců odpovědělo souhlasně. V prostoru pro další vyjádření někteří uvedli, že jsou rozladěni z toho, že je Přerov viděn jako 'cikánov',“ vzpomněla Lenka Tomečková a uvedla, že deset procent respondentů se domnívá, že jsou Romové diskriminováni, devadesát procent si myslí opak.

Zájemci, kteří by se chtěli přiřadit do týmu Přerovských rádců, se mohou stále hlásit na adrese prerovsky.radce@prerov.eu. Do 15. května na ně ještě čeká anketa na téma Vánoce v Přerově.

zd

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Ostravy za 16.990,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.590,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 1.5. - 8.5. 2024 z Prahy za 35.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 4.5. 2024 z Prahy za 24.490,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 26.990,-

Kuba: GRAND SIRENIS CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA