Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 3.9 °C

Nahlédněte do světa jmenovců Noskových v městské galerii

Kultura

25.9.2015

Autor: Lenka Šimková

Setkání jmenovců Noskových v městské galerii zahájilo nevšední výstavu, která návštěvníkům představí soubor koláží, akty, portréty, ale také krajinomalby a málo známá přerovská zákoutí, zachycená na plátně v originálních pohledových variacích.

Čtvrteční vernisáž proběhla v rámci symbolického Setkání, jak také zní název výstavy, a sice setkání přerovského malíře Vojtěcha Noska s jeho jmenovcem Vladimírem Noskem z Jindřichova Hradce. V samotné expozici jsou k vidění originální koláže a olejomalby v kontrastu s krajinomalbou a ikonografiemi Přerova. "Abych se přiznala, tak jsme se lehce zpronevěřili principům výstavnictví, když jsme se rozhodli zrealizovat, s jistou humornou nadsázkou, výstavu dvou zdánlivě neslučitelných způsobů podání výtvarného umění. Ale stojím si za tím, že jsme udělali dobře, neboť jednotliví vystavovatelé se nemusejí vždy nutně doplňovat. Naopak ta diametrální odlišnost může poukázat na některé dobré aspekty jejich tvorby,“ uvedla kurátorka výstavy Lada Galová. A proč s humornou nadsázkou? Neboť celá výstava je realizována pouze v jedné jediné spojující rovině, kterou není ani technika či námět tvorby, ale právě společné příjmení obou výtvarníků.

Kuriozitou je, že se oba vystavovatelé ještě před nedávnem neznali. Společně se seznámili až dílem náhody a díky fenoménu internet, když zjistili, že oba podepisují své obrazy V. Nosek. "Pan Vladimír mi zavolal jako první. Říkal, že tenkrát hledal něco na internetu a zjistil, že má v Přerově svého jmenovce. Zároveň mě oslovil myšlenkou, že by nebylo špatné udělat nějakou společnou výstavu,“ vzpomíná přerovský umělec Vojtěch Nosek. Ten začal s tvorbou obrazů v 90. letech a jeho prvním tématem byla klasicky většinou krajina. Po určité době pocítil snahu o změnu ve své tvorbě. V roce 2006 zkoušel různé nové nápady a techniky a pustil se také do figurální tvorby a malby aktů. A samozřejmě nechybí ani obrazy rodného města. "Přerov mám moc rád a považuji se za patriota. Mám radost, když se mi daří hledat a nacházet nové pohledy na město, když se poštěstí vidět a zachytit některá zákoutí jinak, než to činili mí předchůdci,“ dodal Vojtěch Nosek ke své snaze o jakousi novou, neotřelou ikonografii rodného města.

Z tvorby Vladimíra Noska výstavě dominují originální série koláží. Autor přiznává, že zpočátku byl ovlivněn tvorbou klasiků, například Jindřicha Štýrského, Karla Teigeho a dalších, ale postupem času si sám vytvořil svůj osobitý styl. Části souborů koláží vystavených v městské galerii se na první pohled různí svou náplní, spojuje je však jedinečnost a originalita provedení, odlišující se od většiny koláží jiných autorů, a také ideová náplň, skrytá do obrazců a křivek. "Například takový soubor koláží pod sjednocujícím názvem ONA. Společným jmenovatelem je námět, kompozice a barevná jednotnost, střídá se zde bílá, černá, šedá a červená. Všechna díla souboru spojuje protiklad dialogu a monologu, který je podle mě jedním ze základních rysů ženského vnímání,“ říká Vladimír Nosek ke své tvorbě.

Výstavu, která je prodejní, mohou zájemci navštívit v Galerii města Přerova každý den až do 1. listopadu.

Lenka Šimková

Reklama

Relaxační centrum ADAM

Katalog firem » Zdraví a styl » Masáže

Nabízené služby: - solná jeskyně - bylinná parní lázeň - harmonizační lůžko - relaxační pyramida - detoxikační přístroj - přístrojová lymfodrenáž - masá...