Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 5.4 °C

Na neděli si přispíme, hodinky si posuneme o šedesát minut dozadu

Zprávy z regionu

25.10.2014

Autor: mrt

Pokud pracujete v třísměnném provozu a v sobotu večer nastupujete na noční, práce se vám trochu protáhne. Noc na neděli bude totiž kvůli změně času delší. Ručičky hodinek ve tři hodiny ráno vrátí o šedesát minut zpět. Změna se dotkne hlavně nočních vlaků. Ty budou muset uprostřed noci zastavit a hodinu počkat, jinak by totiž dojely s předstihem.

V neděli ve 3:00 se ručičky hodinek posunou o šedesát minut zpět. Přechod z letního na středoevropský čas provází méně komplikací než při opačné změně. Nemusíme totiž vstávat o hodinu dříve, naopak si můžeme dopřát delší spánek. O hodinu delší směnu však budou mít všichni, kteří noc ze soboty na neděli tráví v práci. A patrně nejcitelnější bude změna na železnici. "Tato změna se dotkne celkem třinácti přímých nočních vlaků, které budou uprostřed noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času. Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve," vysvětlil mluvčí drah Petr Pošta, podle kterého bude výjimkou pouze noční vlak EN 444 Slovakia z Košic do Prahy. "Ten na českém území zastavuje pouze pro výstup cestujících a po změně času pojede s náskokem," doplnil Pošta. Regionálních vlaků se podle něj změna nedotkne, protože v době změny času žádné nejedou. Všem, kteří budou cestovat v noci ze soboty na neděli, doporučil ověřit si aktuální odjezdy nočních vlaků na lince kontaktního centra na telefonu 840 112 113.

Takzvaný letní čas, který platí od března do konce října, byl u nás poprvé zaveden během první světové války, vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat dvakrát ročně hodinky v roce 1979, a to v důsledku ropné krize a energetických problémů. Až do roku 1995 trval v ČR letní čas šest měsíců, od roku 1996 se Česko připojilo ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců, tedy do konce října. "Vynález" letního času je připisován americkému učenci Benjaminu Franklinovi, podle kterého se jeho zavedením měly ušetřit svíčky. Současná energetická úspora je však podle odborníků minimální. Změna režimu navíc některým lidem působí zdravotní potíže. Letní čas platí v celé Evropě s výjimkou Islandu, zaveden je i v Rusku, Severní Americe, Íránu či Egyptě. Řada zemí zejména asijského světa jej však z různých důvodů zrušila.

Přehled vlaků, kterých se dotkne na českém území změna času


Přehled vlaků ČD, kterých se dotkne změna času (změna se dotkne také všech přímých vozů, které tyto vlaky vezou)



  • R 406 Chopin Vídeň – Varšava vyčká ve stanici Ostrava-Svinov a odjede ve 02:02 hod. středoevropského času (SEČ).

  • R 407 Chopin Varšava – Vídeň vyčká ve stanici Bohumín a odjede ve 02:10 hod. SEČ.

  • R 440 Excelsior Košice – Cheb vyčká ve stanici Pardubice hl.n. a odjede ve 02:35 hod. SEČ.

  • R 441 Excelsior Cheb – Košice vyčká ve stanici Česká Třebová a odjede ve 02:04 hod. SEČ.

  • R 442 Šírava Humenné – Praha vyčká ve stanici Třinec a odjede ve 02:21 hod. SEČ.

  • R 443 Šírava Praha – Humenné vyčká ve stanici Ostrava-Svinov a odjede ve 02:08 hod. SEČ.

  • EN 444 Slovakia Košice – Praha vlak nečeká v žádné stanici na změnu času, v úseku Bohumín – Praha hl.n. pojede s hodinovým náskokem. Tento vlak zastavuje v úseku mezi Bohumínem a Prahou pouze pro výstup cestujících.

  • EN 445 Slovakia Praha – Košice vyčká ve stanici Bohumín a odjede ve 02:29 hod. SEČ.

  • EN 456 Phoenix Praha – Berlin s přímými vozy směr Amsterdam, Kodaň a Zürich, změna času na SEČ proběhne u přímých vozů Praha – Amsterdam v úseku Berlin Hbf. – Bielefeld, u přímých vozů Praha – Zürich v úseku Halle Hbf. – Frankfurt(M) Süd, u přímých vozů Praha – Kodaň v úseku Berlin Hbf. – Hamburg Hbf.

  • EN 457 Phoenix Amsterdam – Praha vyčká na odjezd podle SEČ ve stanici Hannover Hbf, přímé vozy Kodaň – Praha vyčají ve stanici Hannover Hbf.

  • EN 459 Curych – Praha vyčká na odjezd podle SEČ ve stanici Erfurt Hbf

  • EN 476 Metropol Budapešť – Berlín vyčká ve stanici Pardubice hl.n. a odjede ve 02:44 hod. SEČ.

  • EN 477 Metropol Berlín – Budapešť vyčká ve stanici Brno hl.n. a odjede ve 03:15 hod. SEČ.

mrt

Reklama

Solární studio NAOMI

Katalog firem » Služby » Solária

Každá naše pobočka zaměstnává 2 osoby, jako obsluhu studia, které jsou odborně proškoleny v oblasti opalování a v oblasti solární kosmetiky. Vždy Vám velmi rádi poradí, vše odborně vysv...