Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.4 °C

Na jubilejním desátém ročníku festivalu V zámku a podzámčí vystoupí host ze zahraničí

Zprávy z regionu

17.6.2016

Autor: hcz

Folklorní festival V zámku a podzámčí se uskuteční už dnes a zítra na přerovském Horním náměstí a v jeho blízkém okolí. Pro diváky je připraven bohatý program, tentokrát tematicky zaměřený na vojnu a její odraz v lidové kultuře. Mezi desítkou vystupujících souborů nebude chybět ani skupina historických tanců Vere Gratia z Napajedel, oblíbená přerovská CM Primáš a známý a úspěšný slovenský folklorní soubor Stavbár ze Žiliny.  

Cílem festivalu je nejen zaujmout a pobavit diváky a dokázat jim, že folklor není nudný, ani nezáživný, ale vytvořit ideální podmínky i pro účinkující, kteří tak budou moci předvést to nejlepší, co dovedou. "Letošní ročník festivalu bude výjimečný zejména tím, že půjde o jeho desátý ročník. Myšlenka pořádání tohoto festivalu byla uvedena v život v roce 2006 a již v červnu 2007 proběhl jeho první ročník. Od té doby k nám do Přerova zavítalo přes 120 souborů nejen z Moravy, Slezska a Čech, ale také z řady evropských zemí (Gruzie, Itálie, Maďarsko, Slovensko, Srbsko, Ukrajina). Návštěvníkům přiblížily krásu a bohatství lidového umění, domácího i zahraničního. Divácky velmi úspěšné byly i komponované pořady pod širou oblohou, častou ve večerních hodinách, na nezvyklých místech města Přerova. Připomenout se sluší alespoň Keltskou noc, Hanáckou svajbu, muzikál Ječmínek, Hoří, hoří svatojánský ohníček a Olé, flamenco," zavzpomínal na předchozí ročníky ředitel festivalu Lubor Maloň.

Vlastní program festivalu začne v pátek 17. června v 21:00 hodin na Letní divadelní scéně mezi hradbami přerovského zámku. Půjde o vystoupení skupiny historických tanců Vere Gratia z Napajedel a jejího hudebního hosta. Původně měla jako host vystoupit známá operní zpěvačka Jana Šelle s harfenistkou Anastazií Tomečkovou, ale kvůli pracovní vytíženosti musely účast odřeknout. Za svitu loučí se tak diváci pokochají v autentickém historickém prostředí gotickými a renesančními tanci a dobovými kostýmy a zaposlouchají se do okouzlujících melodií v podání skupiny Trio Con Amore.

Následující den, tedy v sobotu 18. června, zahájí program festivalu v 13:30 hodin originální vystoupení slovenského folklorního souboru Žilinské univerzity Stavbár, který divákům přiblíží lidovou kulturu severozápadního Slovenska. Oficiální zahájení festivalu proběhne za přítomnosti představitelů Folklorního souboru Haná Přerov, Muzea Komenského v Přerově, Olomouckého kraje a statutárního města Přerova od 14:00 hodin. Poté již vypukne finále dětské pěvecké soutěže O zámecký klíč. Při zpěvu lidové písně doprovodí celkem 14 dětských soutěžících domácí CM Primáš Přerov, jejich výkony bude hodnotit šestičlenná odborná porota vedená známou přerovskou zpěvačkou Irenou Kanovskou. Na závěr pak všichni finalisté soutěže zazpívají společnou píseň, jak jinak než na vojenskou notu.

Po skončení pěvecké soutěže vystoupí folklorní soubory z Moravy, Slezska a Slovenska. Pořad Jdou vojáci, jdou, v souladu s tématem festivalu, zahraje na vojenskou strunu a diváci tak budou mít možnost poznat, jak moc vojna a válka ovlivnila lidovou kulturu našich předků. "Postupně se v programu vystřídá šest souborů, dětských i dospělých. Bude to Dětský folklorní soubor Olšavěnka Uherský Brod, Valašský soubor písní a tanců Malá Jasénka Vsetín, Slovácký soubor Kyjov, Folklorní soubor Vrtek Opava, Stavbár - folklorní soubor Žilinské univerzity, a takřka domácí Hanácký soubor písní a tanců Klas Kralice na Hané," dodal Maloň. Od 19:00 hodin se na nádvoří zámku odehraje posezení u cimbálu za doprovodu CM Primáš Přerov a CM Okybača Lipník nad Bečvou.

Pro návštěvníky festivalu bude v sobotu připraven bohatý doprovodný program. Probíhat budou zajímavé soutěže pro děti, chybět nebude stánkový prodej a divácká soutěž o zajímavé ceny. Bližší informace naleznete na www.hanaprerov.cz nebo www.prerovmuzeum.cz. V případě nepříznivého počasí se páteční i sobotní program festivalu uskuteční v Klubu Teplo na Horním náměstí.

hcz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Ostravy za 16.990,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.590,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 1.5. - 8.5. 2024 z Prahy za 35.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 4.5. 2024 z Prahy za 24.490,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 26.990,-

Kuba: GRAND SIRENIS CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA