Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.7 °C

Na Cukrleti vyráběli panenky z šustí

Zprávy z regionu

18.11.2014

Autor: hcz

Každým rokem pořádá občanské sdružení Cukrle pro veřejnost několik akcí. Na jaře je to malování kraslic a výroba pomlázek, v létě připravuje kosení louky a v zimě zdobení perníčků a výrobu adventních věnců. Letos na podzim se členové rozhodli nabídku rozšířit. Oprášili další z lidových zvyků a spolu s návštěvníky zavzpomínali v sobotu odpoledne na dobu dávno minulou. Na dobu, kdy naše babičky vyráběly z kukuřičného šustí překrásné panenky a panáčky.

"S výrobou panenek ze šustí nás poprvé seznámili členové folklorního souboru Cholinka Cholina. Je to krásná tradice a my jsme si řekli, že s ní seznámíme i veřejnost. Vyrobit takovou panenku je totiž velmi jednoduché a šikovnému návštěvníkovi to netrvá déle než jednu hodinu," prozradila členka občanského sdružení Cukrle Marta Miková.

A co vše je na výrobu takové panenky potřeba? Základem je drátek, který tvoří ruce a tělíčko, a namočené šustí. To je po zvlhnutí hladké a hebké jako hedvábí a dá se s ním lépe pracovat. A jaký je postup? "Drátek na konci musíte zohnout a z vaty vyrobit hlavičku panenky, kterou šustím obalíte. Potom připevníte do kříže drátek na ruce. Z šustí vytvarujete baňaté rukávy a tělo postavičky. Na sukýnku potřebujete čtyři velké listy a na ně se kladete natrhané úzké proužky šustí. Čím víc proužků máte, tím je sukně bohatší. Když máte hotovo, vše obrátíte směrem dolů a sukni svážete provázkem, aby panenka lépe vyschla a dobře stála," popsala postup Marta Miková.

Návštěvníkům se výroba panenek ze šustí zalíbila. Přišly celé rodiny. Hlavně děti si sobotní odpoledne náramně užívaly a domů odcházely s panenkami v náručí.

A jaké akce Cukrle ještě v letošním roce připravuje?

29. listopadu od 13 hodin si můžete přijít vyrobit adventní věnec
6. prosince od 14 hodin se budou péct a zdobit perníčky

hcz

Reklama

Viktoria

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

RESTAURACE VIKTORIA, SPORTBAR VIKTORIA, BISTRO U VIKTORKY Restaurace Viktoria - kapacita 70 míst, letní zahrádka 70 míst, dětské hřiště, letní grilování Sportbar Viktoria - kapacita 50 m...