Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.7 °C

Na Cukrleti vyráběli panenky z kukuřičného šustí

Zprávy z regionu

19.11.2015

Autor: hcz

Každoročně pořádá občanské sdružení Cukrle pro veřejnost několik akcí. Teď před vánočními svátky je to výroba panenek z kukuřičného šustí, zdobení perníčků nebo výroba adventních věnců. Tento víkend se sešli na "Cukrleti" lidé z Přerova a okolí, aby si vyrobili panenku z kukuřičného šustí . Občanské sdružení Cukrle pro ně tuto akci pořádalo již druhým rokem.

A co k tomu návštěvníci všechno potřebovali? Kromě kukuřičného šustí vatu, pevný ohebný drátek, provázek a na dozdobení kukuřičné vlasy a kousky látek. "Vyrobit si panenku není vůbec složité. Z vaty se vytvoří kulatá hlavička, která se připevní na zahnutý drátek a obalí se listem šustí. Na ruce je potřeba druhý drátek, který se obalí listem a vytvoří se na něm rukávy, které se připevní provázkem na drátek s hlavičkou. Pak se natrhají listy na užší proužky a část se použije na výrobu ramen a tělíčka. Zbytek natrhaných listů se využije na sukénku. Čím je listů víc, tím je sukně bohatší. Na sukénku jsou potřeba také čtyři široké listy, které se připevní obráceně na tělo panenky. Pod tyto listy se naskládají natrhané kousky. Po upevnění provázkem se sukně postupně otočí dolů a lehce převáže provázkem, aby udržela tvar," popsala postup výroby členka občanského sdružení Marta Miková. Dodala také, že je velmi důležité nechat panenku důkladně vyschnout na topení, aby listy nezplesnivěly.

Na Cukrle si přišly panenku vyrobit o víkendu tři děti a devět dospělých. "Panenky se všem moc povedly. Někteří návštěvníci přišli letos už podruhé a chtěli si vyzkoušet, co všechno si z minulého vyrábění pamatovali," doplnila Miková.

Občanské sdružení Cukrle pro návštěvníky připravilo další akce na:
28. listopadu výrobu adventních věnců
5. prosince pečení perníčků.

hcz

Reklama

Sportovní centrum Mlýn

Katalog firem » Sport » Sportovní zařízení, centra

Moderní fitness centrum s největší cardio zónou, squash, badminton, velká nabídka skupinových cvičení, dětský koutek, kulečník, ping-pong