Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 17.1 °C

Mistr České a Slovenské republiky na chovatelské výstavě v Horní Moštěnici představil Belgické obry

Zprávy z regionu

31.8.2015

Autor: hcz

Umění chovatelů drobného zvířectva z Přerova a okolí měli možnost o víkendu obdivovat v areálu zámecké zahrady v Horní Moštěnici stovky návštěvníků. Zajímavou výstavu tady přichystali pro širokou veřejnost členové Českého svazu chovatelů ZO Horní Moštěnice. Ve voliérách mohli návštěvníci obdivovat různá plemena drůbeže a holubů. V kotcích pak plemena králíků, ke kterým patřili i zlatí Belgičtí obři místního chovatele Jiřího Spáčila.

"Tradiční výstavu drobného zvířectva pořádáme tady v areálu zámecké zahrady v Horní Moštěnici již třetím rokem a jsme velmi rádi, že se rok od roku expozice rozrůstá o zajímavé exponáty. Letos tady vystavuje pětačtyřicet chovatelů z moravského regionu, ale největší zastoupení mají chovatelé z přerovského okresu. Návštěvníci mohou obdivovat v kotcích přes 35 druhů králíků. Jsou tu nejen velká, ale i střední, malá a zakrslá plemena. Ve voliérách máme 75 kusů vodní a hrabavé drůbeže a 107 kusů holubů. Raritou mezi králíky jsou bezesporu Belgičtí obři místního chovatele Jiřího Spáčila, který s nimi obhájil v loňském roce titul Mistra České republiky a získal i titul Mistra Slovenské republiky," prozradil předseda místního svazu chovatelů Jan Štievko.

Od sobotního rána hodnotili posuzovatelé jednotlivé exempláře a v odpoledních hodinách byla výstava otevřená veřejnosti. "Protože bude výstava trvat celý víkend, přichystali jsme pro návštěvníky tombolu, bohaté občerstvení a živou hudbu," dodal Štievko.

V neděli odpoledne pak předal předseda místního svazu chovatelů spolu se starostou obce nejúspěšnějším vystavovatelům poháry a rozdali desítky čestných cen. "Mám velkou radost, že se mezi "ostřílenými" chovateli prosadil i mladý chovatel Jakub Procházka, který chová nejen králíky, ale i holuby a drůbež. Na výstavě získal hned několik ocenění. V expozici holubů obdržel jednu čestnou cenu a navíc pohár za nejhezčího holuba výstavy a další čestnou cenou byl dekorován jeho králík - Hermelín modrooký," doplnil Štievko.

hcz

Reklama

ELSON auto s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto

Jsme ryze českou společností, která působí na českém i zahraničním trhu již od roku 1990. Naše společnost je postavena na vlastním vývoji a výrobě kvalitních střešních nosičů a pří...