Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.6 °C

Městská galerie praskala ve švech: začala výstava k nedožitým sedmdesátinám Pavla Nováka

Kultura

11.3.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Včerejší vernisáž výstavy Jsi tu stále, konaná pod patronátem města, přilákala davy lidí. Návštěvníci se tísnili nejen v galerii, ale i před jejími branami. Během celého večera panovala báječná atmosféra, i když prostoupená nedýchatelným vzduchem, který však přítomným nezabránil, aby si společně s chutí zazpívali Novákovy největší hity. Na přerovského rodáka a skvělého zpěváka zavzpomínal jeho syn, kamarád František Ringo Čech, spousta kolegů, ale i jeho přátel a obdivovatelů z řad obyvatel města.

"Tato výstava klade ambici nejen provést návštěvníky osobním a profesním životem skvělého muzikanta, bronzového slavíka a spoluzakladatele českého bigbítu Pavla Nováka, ale také chce rámcově zmapovat zhruba šedesátiletý hudební vývoj města Přerova. Představuje jednotlivé zpěvákovy etapy hudebního života spojené s jednotlivými kapelami od Dixielandu, přes Synkopu, VOX až po Family," uvedla výstavu vedoucí galerie Lada Galová.

Slavnostnímu okamžiku byl přítomen i primátor Jiří Lajtoch, pod jehož záštitou se celá výstava koná, a náměstek Michal Zácha. "Jsem velmi rád, že přišlo tolik lidí, kteří vzpomínají na Pavla Nováka. Já si nedovedu představit, že by třeba ples primátora byl bez hudby Pavla Nováka, byť teď mladšího. Vzpomínám, jak jsme byli mladí a chodili jsme na jeho koncerty. Uplynulo mnoho let a jeho písně jsou stále oblíbené. Když jsem někdy někde po republice řekl, že jsem z Přerova, všichni věděli, kde to je, a to zásluhou Pavla Nováka," uvedl Jiří Lajtoch.

Na Pavla Nováka vzpomněl během vernisáže především jeho syn, který pokračuje v otcových šlépějích. Zazpíval jeho hity za doprovodu návštěvníků, kteří si s chutí notovali společně s ním a jeho kapelou. Ne vernisáži byla také Novákova rodina – jeho manželka, manželka a dcera Pavla Nováka mladšího, ale také František Ringo Čech, který s humorem sobě vlastním přirovnal tuto vernisáž ke srazům letců RAF, kterých už žije jen pár. "Pavel Novák je osobnost, která přežije svou smrt o řadu let," uvedl a zavzpomínal na dobu, kdy spolu také hrávali fotbal. Při té příležitosti kladl Pavlu Novákovi ml. na srdce, že jeho syn musí hrát jako každý správný slušný člověk za Slavii, čímž všechny přítomné rozesmál a uvolnil tak melancholickou náladu vzpomínání. Nezapomněl také připomenout, že Pavel Novák byl vždy středem zájmu děvčat a za jeho jedinou nevýhodu považuje, že žil v době Karla Gotta. "Každé století má své lidi, on byl jedním z nich," shrnul závěrem.

"Výstava je nádherná. Jsou to vzpomínky na mé mládí. Já jsem vlastně nikdy nefandila Gottovi, ale jemu," uvedla návštěvnice vernisáže, která sem neváhala přijet z Hulína. Mezi přítomnými byla i paní Millonigová, jejíž manžel hrál s Pavlem Novákem ve skupině VOX. "Já jsem skalní fanynka Pavla Nováka od prvopočátků jeho kariéry," sdělila.

Všechno, co tu je, mám projité. Ale takto komplexně jsem výstavu neviděl. "Chtěl bych si výstavu projít sám, bez lidí, je to pro mě citlivé, mám strach, že mi zvlhnou oči," uvedl Pavel Novák s tím, že si velmi váží toho, že si město na otce vzpomnělo a výstava mohla vzniknout. "Dlouho tady nebude nikdo takového formátu, aby se konala podobná výstava. Otec vydal tolik desek, získal tolik ocenění – málokdo třeba ví, že v NDR byl vyhlášen jako nejúspěšnější zahraniční umělec a že tam uváděl zábavné pořady," řekl a pokračoval: "Když děláme vzpomínkové koncerty, často čelím srovnání s tátou. Ale já vím, že mám jiný hlas. Lidé si to přikrášlují při svých vzpomínkách na něj. Ale jakékoliv srovnávání mi nevadí. V podstatě už mě nemají s kým srovnávat, navíc já jsem tady sám za sebe. Na začátku jsem po jeho smrti samozřejmě pokračoval v jeho šlépějích, ať už v pořadech pro děti, nebo při vzpomínkových koncertech. První takový vznikl spontánně, scénář jsem napsal na hotelu krátce po jeho smrti a dodnes jej hrajeme v té podobě. Ale teď už nejsem Pavel Novák mladší, ten starší už tu není. Upozornili mě na to v rádiu, a tehdy nastal ten zlom, kdy jsem začal hrát sám za sebe."

Obdivovatelé známého hudebníka se na výstavě mohou pokochat nejen fotografiemi z rodinného alba, ale také z koncertů, k vidění jsou i publikace, zpěvníky, dobové partitury, ocenění či osobní korespondence Pavla Nováka či singly, první desky lisované na plech a jeho trubka. Ale jsou zde i takové rarity, jako je vysvědčení, svatební oznámení, pečetní prsten rodiny Nováků, památníček z dětství, oblíbená kytara dovezená z chalupy nebo zpěvákův milovaný klobouk. Atmosféru výstavy podtrhují i dobové plakáty z depozitáře Muzea Komenského v Přerově a loutka Pavla Nováka, kterou zapůjčilo přerovské loutkové divadlo. Dobové fotografie a archivní dokumenty zapůjčila nejen rodina Pavla Nováka, ale také Jaroslav Wykrent, Bohuslav Přidal, hudebníci ze skupiny VOX, se kterou kdysi hrával – jmenovitě Rudolf Neuls, Dušan Millonig a tehdejší manažer skupiny Vladimír Ondrouch.

Pokud jste včera nebyli na vernisáži, nenechte si tuto vzpomínkovou výstavu ujít, k vidění bude v Galerii města Přerova až do 3. května.

Zuzana Doleželová

Reklama

AUTOŠKOLA ZAPLETAL

Katalog firem » Vzdělávání » Autoškoly

AUTOŠKOLA ZAPLETAL je soukromým zařízením pro výcvik budoucích řidičů. Patří v současné době ke známým a úspěšným autoškolám nejen v Přerově. Výukou se autoškola zaměřuje na ...