Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11 °C

Městská galerie ožívá tancem

Kultura

6.11.2015

Autor: Lenka Šimková

Snímky sportovních tanečních párů a jejich kostýmy jsou k vidění v Galerii města Přerova. Nejedná se o klasické fotografie tanečních párů na parketu, dvojice jsou zachyceny ve známých zákoutích města, ale i v místech, která zůstávají běžným obyvatelům skryta. A to vše v průběhu čtyř ročních období.

Čtvrteční vernisáž v městské galerii zahájila netradiční výstavu s názvem Tanec a Přerov napříč ročními obdobími. Jedná se o fotoprojekt propojující tanec se známými i méně proslulými lokalitami Přerova. Vernisáž výstavy zpestřila i ukázka tance, kdy tanečníci Ladislav Horák a Klárka Němečková předvedli návštěvníkům rumbu. Kromě fotografií jsou na výstavě k vidění i taneční kostýmy, které dodávají snímkům nádech života. Původní myšlenka fotografické výstavy tanečních párů jen na parketu se nakonec rozšířila na prezentaci tanečního umu na kulise proměn počasí a města během celého roku.

"Výstava je prací členů Klubu Sportovního Tance Fénix Sokola Přerov, kteří mě před více než rokem oslovili s tím, že by měli zájem vystavit fotografie svých tanců v galerii. Přemýšleli jsme, čím udělat výstavu v očích většinového návštěvníka galerie pestřejší, a tak vznikl tento projekt, kdy se tanečníci po dobu jednoho kalendářního roku nechali zvěčňovat hledáčkem objektivu fotografa Vladimíra Smékala. K vidění jsou tedy i zasněžené snímky tanečníků, které bychom teď nikde nepořídili, ale také je zde jedna fotografie, která mapuje jeden z tanečních párů ještě před bývalým Priorem,“ uvedla kurátorka výstavy Lada Galová. Zahájení výstavy byl přítomen i zástupce tanečního oddílu Jiří Petr, který přiblížil důvody pro její vznik. "Naším hlavním cílem bylo dostat taneční sport a společenský tanec do podvědomí obyvatel města Přerova. Náš klub sportovního tance vznikl zhruba před rokem a půl a chtěli jsme navázat na kdysi slavnou historii sportovního tance v Přerově.“

Výstavu doprovází malá expozice regionálního výrobce Bubibubi ties. Firma se zabývá výrobou společenských kravat, motýlků a manžetových knoflíčků. Obě expozice jsou prodejní a k vidění budou až do 10. ledna 2016. Počínaje první adventní nedělí 29. listopadu se výstava rozšíří o tradiční vánoční prodej uměleckých děl a v 18 hodin bude jako každoročně slavnostně rozsvícen Betlém v mostním oblouku před galerií.

Lenka Šimková

Reklama

HOSPŮDKA ANIČČIN DVŮR

Katalog firem » Obchod » Květinářství

Hospůdka je součástí areálu Aniččin dvůr na Čechově ulici. Najdete zde domácí kuchyni s tradičními jídly, polední menu po celý týden, grilované speciality na skvělém grilu, pivo, víno...