Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 10 °C

Často se bojíme, abychom přežili. Prodavači v přednádraží se rozpovídali o každodenních starostech

Zprávy z regionu

15.1.2015

Autor: Zuzana Doleželová

Situace v přednádraží je dlouhodobě neúnosná, a to nejen pro všechny, kteří tudy chodí denně s obavami na vlak, ale také pro ty, kteří tu provozují obchody či podniky. Nadávky, vyhrožování, výsměch i krádeže - to vše je součástí jejich práce. Nyní se do této lokality vypravil manažer prevence kriminality Jiří Kohout a náměstek primátora Tomáš Navrátil, který má na starosti sociální oblast, aby se na vlastní oči přesvědčili, jak nebezpečné přednádraží je.

"Během tří hodin jsme slyšeli desítky příběhů, které se odehrávají za pultem i před ním. Většina oslovených obchodníků se shodovala v jednom – více než místních Romů se v poslední době obávají nečitelných lidí z ubytoven, kteří se do Přerova stáhli z celé republiky,“ uvedl Jiří Kohout. Na základě vytvořené statistiky budou vznikat projekty, jejichž cílem bude stabilizovat situaci v exponované lokalitě. Problémem tu i děti ze sociálně slabých rodin, které do obchodů chodí prakticky beztrestně krást, nadávat prodavačkám a také provokovat. Mnohdy se tak dle výpovědí prodavačů děje i s podporou rodičů.

"Každý den chodím se strachem do práce a modlím se, abych se ve zdraví dostala domů. Dokonce mám pod pultem i klacek, který používám jako výstrahu. Když do obchodu vtrhne banda Romů, která tu má špatnou pověst, tak zákazníci chytnou kabelky a utíkají ven, zatímco já se bojím, abych přežila," vypověděla prodavačka obchodu z Kramářovy ulice. "Když sem přijde tlupa nepřizpůsobivých lidí, nemám šanci je uhlídat. Někdy, když je vidím skrz výlohu, tak utíkám zamknout a slušným zákazníkům vysvětlím situaci. Majitelka obchodu nám vštípila i to, že v případě nouze máme utéct, protože kradené zboží je nahraditelné, kdežto naše zdraví a životy ne,“ svěřila se její kolegyně z blízkého obchodu.

Pouze malé procento obchodníků uvedlo, že se necítí v nebezpečí. "Většina ale mluvila o strachu a úzkosti. Prodavači se museli obdivuhodně vypořádat se situací, která je opravdu nezáviděníhodná. Nejvíce mě ale udivilo, kolik obchodníků použilo větu – oni to dělají proto, že se nudí,“ přiblížil Kohout. a pozastavil se nad skutečností, že zatímco třeba v lékárně, v uzeninách nebo v prodejně s brýlemi je relativní klid, obchody s volnějším prodejem zboží jsou problematičtější.

Radní zamířili i do dvou velkých marketů, které stojí v blízkosti nádraží. „My se potýkáme i s tím, že před marketem stojí žebrající bezdomovci. Dělá nám to špatnou reklamu. Problémy jsou i v obchodě, za posledního půlroku jsme museli volat v 84 případech městskou policii,“ konstatovala ředitelka jednoho z nich Pavlína Zemanová. Vedoucí druhého přiznala, že od podzimu jim klesly tržby o milion a půl a část personálu se ocitla na úřadu práce. "Na vině podle ní bylo i to, že se v blízké ubytovně objevila žloutenka a zákazníci měli obavu, aby se nenakazili. Objevili se i nesnáze s tím, že se na toaletách zdržovali narkomani, kteří si injekční stříkačky ukládali do podhledů u stropu. Tomuto problému ale vedení marketu už účinně zamezilo – záchody zpoplatnili a narkomany tak vykázali ven,“ shrnul Tomáš Navrátil.

Radní si zklidnění situace slibují také od asistentů prevence kriminality, kteří by měli začít pracovat od května. "Měli by to být lidé, kteří znají problematické čtvrti i jejich obyvatele. Věříme, že si ve svém rajónu poradí s problémovými jedinci,“ uvedl Jiří Kohout. Podle něj je pozitivní zprávou i to, že se v posledních měsících v přednádražní lokalitě ve větší míře pohybují hlídky městské i republikové policie.

Zuzana Doleželová

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 24.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 16.690,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.890,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 25.490,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 28.4. - 6.5. 2024 z Prahy za 29.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 6.5. 2024 z Prahy za 19.990,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 22.990,-

Kuba: PARADISUS LOS CAYOS 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 33.990,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA