Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 12.8 °C

Lenka Chalupová vydává svou sedmou knihu. Jmenuje se Ptačí žena a odehrává se v Přerově

Kultura

3.10.2017

Autor: hcz

V těchto dnech se dostává na pulty českých a slovenských knihkupectví další kniha spisovatelky z Přerova Lenky Chalupové. Ani tentokrát se autorka neodchýlila od žánru, který má ráda ona i její čtenáři. Čerstvě vydaná Ptačí žena je opět dramatický příběh s detektivní zápletkou. Děj knihy se odehrává v Přerově, především pak v areálu místní ornitologické stanice v Bezručově ulici.

"Právě tam totiž bydlí se svým dospělým synem Jonášem a desetiletou dcerou Bohdankou ornitoložka Mariana Černá, přezdívaná místními lidmi pro svou posedlost ptačím světem Ptačí žena. Má introvertní povahu, která jí nedovoluje svěřovat se, nerada řeší problémy a raději před nimi utíká do svého světa. Dusí v sobě i tajemství, které nakonec poznamená všechny její blízké," říká v krátkosti o své knize autorka. Děj se ale neodehrává jen v této části Přerova, ale také na Kopaninách, nebo třeba v romském ghettu v Husově ulici. "Tam žije zvláštní postava celého příběhu, tchyně Mariany Černé, které říkají Bába Black. Má v sobě částečně cikánskou krev, přitom životem Romů pohrdá. Je kontroverzní a tak trochu tajemnou postavou, která vzbuzuje odpor i soucit. Má intuici, vykládá karty - a právě ona vnáší do příběhu mnohé taje," připomíná spisovatelka

Lenka Chalupová vydala sedm knih a všechny spojuje odhalení rodinných tajemství. "I z reakcí svých čtenářů vím, jak je právě tohle téma blízké snad úplně všem. Skoro každá rodina, i ta šťastná a spokojená, má někde své tajemství - nebo otevřené staré křivdy. Některé rodiny mají i své letité kostlivce ve skříni. A tajemství Ptačí ženy spočívá v tom, že tají biologického otce své dcery – a moc dobře ví, proč to dělá. I on je ornitolog, ale se značně pošramocenou pověstí. V momentě, když se v knize objeví, začne příběh nabírat dramatický spád," naznačuje autorka.

Kvůli knížce musela i nastudovat některé pasáže z ornitologie, která je jí jako zájmový obor sympatická. "Nešlo mi o přepisování encyklopedických znalostí, to vůbec ne, spíše jsem potřebovala více vstoupit do tohoto opeřeného světa. Ptačí žena i její syn se o ptácích baví často, pečují o ně - a také v běžné mluvě přirovnávají lidi k ptákům. A také jsem si musela najít i informace, jak se ošetřují zranění ptáci, protože to je přesně práce, která Ptačí ženu živí a hlavně ji dojímá. V ornitologické stanici má totiž svůj ptačí lazaret," prozrazuje autorka.

Kniha má příjemně vyhlížející obálku, která je dílem vydavatelovy grafičky, tematicky se ale na ní autorka podílela. "Měla jsem představu, že bych chtěla, aby na přední straně byla silueta ženy, která má ve své hlavě siluety ptáků. To totiž knihu vystihuje. Preferovala jsem zemité barvy - okrovou, hnědou, nebo nenápadně žlutou. S výsledkem jsem spokojená," říká spisovatelka. Kniha má přes dvě stě třicet stran a autorka ji psala v reálném čase od podzimu loňského roku do jara roku letošního, kdy se i příběh odehrává.

Lenka Chalupová, která je tiskovou mluvčí přerovského magistrátu, vydala před Ptačí ženou knihy Tyrkysové oko, Ledové střepy, Pomněnkové matky, Utopená, Vosí hnízda a Neříkej mi vůbec nic. Prozradila, že v současné době dokončuje další knihu s detektivní zápletkou, která se bude jmenovat Liščí tanec a měla by vyjít do roka.

hcz

Reklama

Oční ambulance s provozovnou optiky Bc. Ilja Šín

Katalog firem » Zdravotnictví » Oční ambulance

Oční ambulance pod vedením lékaře MUDr. Ondřeje Kováčika je zaměřena na primární péči. Komplexní vyšetření včetně OCT, fundus kamery, perimetru je u nás standardem. Jako doplněk naš...