Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.4 °C

Ledovka a smog stály městskou kasu přes 300 tisíc

Zprávy z regionu

12.12.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Nové vedení města je ve funkci teprve krátce, přesto se už potýkalo se dvěma složitými situacemi. Nejprve ochromila Přerov ledovka, poté byla ve městě vyhlášena smogová situace. Městskou kasu přijdou obě kalamity na více než 300 tisíc korun.  

Noví radní měli ihned po převzetí svých funkcí plné ruce práce. Město na začátku prosince postihla ledová kalamita. Nastaly potíže s dopravou ve městě, nejezdily ani vlaky, na mnoha místech na Přerovsku nefungoval proud. Hasiči i policisté vyjížděli k desítkám nehod a k popadaným větvím či stromům, pracovníci Technických služeb města Přerova se několik dní nezastavili. Samozřejmě tato situace zasáhla i do kasy města. "Nepracovali jsme déle než jeden měsíc a byli jsme postaveni do situace kalamity ledem a kalamity smogem. Rozpočet tím bude zatížen. Museli jsme jej navýšit o 300 tisíc. Odhady jsou samozřejmě zatím velmi hrubé," zhodnotil situaci přerovský primátor Vladimír Puchalský.

Krátce po ledovce bojovalo město s nadměrným množstvím polétavého prachu v ovzduší. V době smogové situace mohli občané Přerova jezdit hromadnou dopravou zdarma. Bylo to vůbec poprvé. Město tak chtělo občany motivovat, aby nechali doma svá auta a nepřitížili tak ještě více nepříznivým podmínkám. Přerované mohli jezdit autobusy zdarma po dobu 48 hodin. "Městskou kasu to bude stát mezi 40 a 45 tisíci korunami. To je zatím hrubý odhad. Je možné, že to bude méně, ale také je možné, že částka bude vyšší," uvedl primátor Vladimír Puchalský. Rada města navíc schválila, že pokud dojde i v budoucnu k vyhlášení smogové situace, doprava v Přerově bude opět zdarma. "Při vyhlášení smogových situací budeme reagovat stejným způsobem. Máme to i v plánu pro Přerov na další rok," konstatoval Puchalský. Rozhodnutí radnice obyvatelé Přerova kvitovali. "Smekám před tímto rozhodnutím, je to šlechetné," sdělil jeden z občanů, který po městě cestuje autobusem každý den. Ten ocenil, že nové vedení zvládá krizové situace se ctí.

Zuzana Doleželová

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.