Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.3 °C

Krobotův film Díra u Hanušovic se v Olomouckém kraji představí už dnes večer

Kultura

17.7.2014

Autor: Barbora Sísová

Film Miroslava Krobota, který se odehrává v Jeseníkách, se po filmovém festivalu v Karlových Varech, představí nejdříve právě v Olomouckém kraji. Olomoučtí diváci jej mohou zhlédnout už dnes večer v kině CineStar. V Přerově je na programu 27. července.

První natáčení načernalé komedie proběhlo loni v srpnu ve Vikanticích a dnes se film těší na první návštěvníky a jejich ohlasy. Film vypráví současný příběh mladé učitelky Maruny, která pracuje jako hospodská v malé vesnici na Hanušovicku. Společenským centrem vesnice i všeho dění je hospoda, v níž se kromě hlavních protagonistů schází, jak už to bývá, většina obyvatel. V roli hospodské Maruny září Táňa Vilhelmová, kterou její postava stejně jako Jeseníky silně inspirovala. "Maruna má můj obdiv. Myslím, že kdybychom se spolu potkaly, a pokud by se se mnou vůbec dala do řeči, zírala bych na ni s otevřenou pusou. Řekla bych si: tak to je ženská. Jsem úplný ořezávátko! Aspoň to mi běželo hlavou, když jsem četla scénář. A když jsme natáčeli, nechala jsem se vést od režiséra, scenáristy, herců… I Jeseníky jsou velmi inspirující místo; kdybych byla malíř nebo spisovatel, tak tvořím jenom tam," říká Vilhelmová. Jeseníky učarovaly nejen ji, ale i ostatní herce v celému štábu. Na rozdíl od jiných natáčení, kdy se velmi často pendluje mezi domovem a placem, bydleli herci i štáb několik týdnů na místě lokace. Celý film se natáčel ve Vikanticích, tedy necelých deset kilometrů od Hanušovic.

Poetika filmu Díra u Hanušovic vyžaduje špičkové herce, a tak není divu, že Krobot obsadil převážně herce, které dobře zná ze spolupráce na divadle. Zároveň se však nebál do rolí vesničanů obsadit řadu neherců. Pro tvůrce bylo podstatné, aby hrdinové filmu promlouvali naprosto věrohodným jazykem, který patří k prostředí, kde se děj filmu odehrává. Proto postavy mluví v nářečí. Přestože se režisér zabýval i možností obsadit herce z Moravy, jimž by dialekt nedělal takový problém, vsadil nakonec na jistotu a obsadil herce, které dobře znal. Jejich role pak namluvil v nářečí na CD a s předstihem je hercům rozdal, aby měli dostatek času se dialekt naučit. Stejně jako autentické prostředí Jesenicka a jeho atmosféry byl pro tvůrce důležitý i humor. "Humor je pro mě nezbytnou součástí díla, pokud vnímám divadelní inscenaci nebo film jako pokus o sdílení, porozumění a hru. Což vnímám. Mám rád humor, který netrčí v podtitulu jako zadání, ale je zdánlivě samozřejmý a nenápadný, humor, který dokáže být na hraně tragického, provokuje mozkové buňky a hravost," říká Miroslav Krobot.

Na Moravu míří Díra u Hanušovic po úspěšném představení se na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde film soutěžil o Křišťálový globus. Po dnešní předpremiéře v Olomouci film i jeho protagonisté zamíří 18. července do Zábřehu a o den později do Šumperku do kina OKO. V Praze bude mít svou premiéru 23. července. 27. července se filmu dočkají i diváci v Přerově.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: Hotel Novotel Marsa Alam 5* 7.4. - 14.4. 2024 z Prahy za 10.990 Kč

Kanárské ostrovy - Fuerteventura: Hotel Occidental Jandía Playa 4* 4.4. - 11.4. 2024 z Prahy za 18.490 Kč

Zanzibar: Hotel Kiwengwa Beach Resort 4* 30.3. - 7.4. 2024 z Prahy za 21.990 Kč

Vietnam: Melia Vinpearl Phu Quoc 5* 4.4. - 12.4. 2024 z Prahy za 23.890 Kč

Arabské emiráty: Rixos Bab Al Bahr 5* 31.3. - 7.4. 2024 z Katowic za 32.990 Kč

Dominikánská republika: Hotel Grand Sirenis 5* 31.3. - 8.4. 2024 z Prahy za 25.790 Kč

Omán: Fanar Hotel & Residences 5* 31.3. - 8.4. 2024 z Prahy za 25.990 Kč

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA