Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.2 °C

Každá malérečka má svůj styl, říká Milena Malinová, jejíž kraslice zdobí o Velikonocích mnoho domácností

Rozhovory

21.4.2014

Autor: Zuzana Doleželová

K Velikonocům neodmyslitelně patří kraslice. Jistě, doma si vajíčka zdobíme všichni, ale ta její patří mezi skutečné skvosty. Motiv jeden jako druhý, čárky jako přes kopírák, tím se její kraslice vyznačují. S Milenou Malinovou jsme si povídaly o tom, jak se ke svému koníčku dostala, jak probíhá zdobení vajíček i o tom, čemu všemu se ve svém volném čase věnuje.

Jak jste se ke zdobení kraslic dostala?
Ke kraslicím mě přivedla moje maminka přibližně v osmnácti letech. Ona byla učitelka v mateřské školce, s aprobací na hudební a výtvarnou výchovu, takže ovlivnila spoustu věcí v našem životě. Nejen že jsme dělaly vajíčka, ale drhaly jsme, dělaly jsme modrotisky a spoustu různých technik. To nepočítám pletení, háčkování, to je obvyklé. Ve stejnou dobu mě přivedla také k paličkování, kterému se věnuju.

A jak jste vajíčka s maminkou zdobily?
Prapůvodně jsme dělaly batiku. Pro vysvětlení: máte bílé vajíčko, včelím voskem nanesete vzorek. To, co chcete mít bílé, dáte do vodou ředitelné barvy, třeba žluté, necháte uschnout a pak zase včelím voskem nanesete vzorek – to, co chcete mít žluté – a dáte vajíčko třeba do červené barvy. Po zaschnutí ho dáte nad plamen, nahřejete ho a hadříkem setřete vosk. Pod vosk se nedostane barva, takže po jeho odstranění zůstane na vajíčku vzoreček. To jsme s maminkou dělaly zpočátku, ale protože mě zrazovaly barvy a protože vosková technika je jednodušší, přešla jsem k ní. Překvapilo mě, že ty reliéfy už existovaly v historii, jenomže dřív se barvilo přírodními barvivy, ale ten způsob je stejný. Jsem ráda, že vychází z historie, takže dodržuju historickou záležitost.

Vy tedy působíte v Přerově, že? Máte tu nějakou dílnu?
Mám dílnu doma, ale za lidmi dojíždím. Záleží jen na tom, kdo mě osloví, jsem schopná kamkoliv přijet. Třeba v současné době mám kraslice a velikonoční krajky vystavené v kostele ve Velké Bystřici. Většinou na mě lidé najdou kontakt na internetu, nebo se to rozšíří prostřednictvím mých žaček.

Takže si vychováváte své následovnice?
Mám velice šikovné žačky, takže určitě jsou to mé pokračovatelky. Učím v Přerově, v Olomouci, ve Velké Bystřici, v Prostějově, v Kroměříži, ve Vyškově, v Brodku u Přerova.

A teď ke kraslicím: můžete popsat, jak probíhá jejich vytváření krůček po krůčku? Na začátku vezmu vajíčko…
Přesně tak. Když vařím, tak moje děti měly smůlu, nikdy nevěděly, co to je vajíčko natvrdo, všechno byla smaženice (smích). Takže nejprve správně vyfouknu vajíčko, aby neprasklo, to záleží hodně i na kvalitě skořápky. Pak se musí vypláchnout, dobře umýt, odstranit nečistoty octem. Barvím rychleschnoucími syntetickými barvami, takže u toho musíte hodně větrat. Potom vajíčka schnou, po uschnutí je voskuju včelím voskem.

A pak už přijdou na řadu barvy?
Ano, vlastní zdobení se provádí podle vzorů a podle složitosti trvá tak přibližně půl hodiny. A to je jen zdobení, to nepočítám ten proces předtím.

Takže je to hodně náročný koníček. Živíte se zdobením kraslic?
Je to velmi náročný koníček, ale mě to baví. Hlavně je to celoroční záležitost. A to ještě zdobím perníky a učím paličkování. V současné době dělám jen to, zaměstnání nemám. Občas udělám i kurz voskové techniky, ale to je záležitost tří hodin, než si to ti lidi sami vyzkouší, pak už je to na nich. Naučit je to nejde.

A co všechno používáte ke zdobení vajíček?
Základem jsou klasické voskovky, které roztopím v plotýnce, kterou mi manžel upravil tak, aby mi vyhovovala. Dřív se to dělalo nad svíčkou nebo nad kahanem. A pak ještě špendlík.

A podle čeho vytváříte vzory na kraslicích? Máte nějaké oblíbené?
Já vlastně zdobím podle toho, co mě naučila maminka. Na každém vajíčku by mělo být sluníčko nebo kytička, tedy jarní vzory. Další jsem zkoušela podle starých pohledů, až jsem se postupem času dostala ke svému rukopisu jako každá malérečka. Myslím si, že každá si pak to svoje vajíčko pozná. Já i poznám, když si někdo vezme můj vzorek a překopíruje ho.

A na čem tedy závisí rozdíly ve zdobení, které zaručují onu rozpoznatelnost?
Záleží na teplotě vosku, hladině vosku a na velikosti špendlíku. To ovlivní velikost čárek, pak také záleží na tom, jak rychle čárku vedete. V tom je celé tajemství výroby kraslic.

Zuzana Doleželová

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.