Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 7.3 °C

Je rozhodnuto: Přerované chtějí změnu, volby vyhrálo ANO 2011

Zprávy z regionu

11.10.2014

Autor: hcz, zd

Komunální a senátní volby na Přerovsku skončily. Podle některých předsedů volebních komisí by se dalo říci, že úspěšně. Zatímco první den přišlo k urnám jen něco okolo 12 až 19 procent voličů, v sobotu v dopoledních hodinách to už bylo víc jak 25 procent. Oproti minulým volbám někteří voliči změnili názor na politické strany, to se odrazilo i při jejich rozhodování, komu dají svůj hlas. Volby vyhrálo ANO 2011.

I když se sedmaosmdesátiletý důchodce, který žije v Přerově od roku 1965, po vhození hlasovacích lístků svěřil, že se město za ty roky hodně změnilo k lepšímu, hlasoval pro jinou politickou stanu než v minulých letech. Také padesátileté Marii H. leží osud města na srdci. K volbám přišla, aby svým hlasem volala po změně. "Musí se už tady konečně něco změnit. Stoupá nezaměstnanost, ruší se firmy a malí a střední podnikatelé zavírají své živnosti. Ve městě chybí kupní síla. Co je nám platné, že tady máme nový most, nebo park s majákem, když nám mladí lidé odchází za prací jinam. Chci, aby se už konečně něco změnilo a lidem se žilo líp. Doma jsme pořádně prostudovala jednotlivé kandidátky. Volila jsem lidi, které znám a vím, že jim osud našeho města není lhostejný. A nejsou to jen plané politické tlachy," svěřila se žena.

A zatímco první den přišlo k volbám méně lidí, v sobotu se volební účast zvedla. V prostorách Vysoké školy logistiky hlasovali lidé z 11. až 28. volebního okrsku. "V našem okrsku je 584 voličů. K dnešnímu dni odvolilo zhruba 150 lidí. Přišli spíše starší občané," prozradila předsedkyně volební komise volebního okrsku 28 Barbora Mléčková. Její kolegyně Marie Procházková z Újezdce je členkou volební komise několik let. "Oproti minulým volbám to celkem jede. K urnám přišlo zatím přes pětadvacet procent voličů a to máme do ukončení voleb ještě čtyři a půl hodiny".

Volby vyhrálo ANO 2011 s 25,71 % hlasů, což znamená celkem 9 míst pro zastupitele ve složení Petr Vrána, Hana Mazochová, Bohumír Střelec, Petr Měřínský, Tomáš Navrátil, Vladimír Holan, Pavel Košutek, Roman Kozák, Milan Passinger. Druzí byli Společně pro Přerov s 22,86 % a osmi křesly - Vladimír Puchalský, Helena Netopilová, Zdeněk Schenk, Jan Horký, Jiří Kohout, Richard Šlechta, Marta Jandová, Tomáš Tužín. Na třetím místě skončila KSČM s 14,29 % a patří jim pět zastupitelských míst - Ludmila Tomaníková, Josef Nekl, Břetislav Passinger, Michal Symerský, Věra Vránová. Čtvrtí skončili ČSSD s 11,43 % a čtyřmi křesly - Michal Chromec, Bohuslav Přidal, Radovan Rašťák, Přemysl Dvorský. ODS získala 8,57 % a do zastupitelstva usedne Michal Zácha, Marek Dostál a Petr Kouba. Nezávislí měli 5,71 % a zastupiteli budou Petr Hermély a Rudolf Neuls. KDU-ČSL měla rovněž 5,71 %, zastupiteli budou Jiří Lapáček a Tomáš Dostal. Za prosperitu Přerova obdrželi také celkem 5,71 % a patří jim opět dvě místa - Radek Pospíšilík a Marie Mathonová.

Nyní nastanou povolební jednání, na jejichž konci by měl být znám primátor.

hcz, zd

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.