Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.2 °C

Jazzový svátek skončil: Přerov rozsvítily světové hvězdy

Kultura

20.10.2014

Autor: hcz

Tradiční Československý jazzový festival, který oslavil letos jedenatřicáté výročí, proměnil Přerov v jazzový ráj. Na hlavní festivalové scéně v Městském domě vystoupily hvězdy světového jazzu a na své si přišli i milovníci doprovodné scény Jazzu u piva v restauraci Pivovar.

O všechny koncerty byl podle ředitele jedenatřicátého Československého jazzového festivalu v Přerově Rudolfa Neulse slušný zájem. Kromě hlavní scény v Městském domě byl součástí Československého jazzového festivalu i doprovodný program v restauraci Pivovar s názvem Jazz u Piva, ke kterému neodmyslitelně patří i darování krve. "První koncert letošního Jazzu u piva se konal už ve středu v klubu Teplo. Zahrál na něm vynikající Laco Deczi & Celula New York. Také akce Daruj krev, pohoda jazz se letos setkala s velkým ohlasem. Na hematologicko-transfúzní oddělení přerovské nemocnice přišlo deset prvodárců, kteří za odměnu získali nejen vstup zdarma na všechny koncerty vedlejší scény, ale i tričko s logem festivalu," řekl Pavel Ondrůj - organizátor doprovodné scény.

Zatímco v sobotu večer si milovníci jazzu měli možnost v Městském domě vychutnat vystoupení slovenského saxofonisty Nikolaje Nikitina s hostujícím trumpetistou Michaelem "Patchesem" Stewartem a hvězdu večera amerického trumpetistu Roye Hargrovena - nositele dvou Grammy, na návštěvníky restaurace Pivovar čekala lahůdka v podobě sedmašedesátiletého slovenského skladatele a klávesisty Mariána Vargy, který vedl v sedmdesátých letech rockovou kapelu Collegium Musicum a je považován za jednoho z nejlepších hráčů na Hammondovy varhany v Evropě. "Varga má zásadní podíl na formování populární hudby na Slovensku. Spolupracoval také se zpěvákem Pavlem Hammelem, s nímž nahrál pět hudebních alb, a kromě toho složil i hudbu k několika filmům a inscenacím," prozradil k interpretovi Ondrůj.

Vargovi se podle jeho slov hrálo v Přerově dobře. "Jen obecenstvo bylo hlučné," posteskl si po vystoupení. A kde tato sedmašedesátiletá hvězda bydlí a jak žije? "Bydlím nedaleko Bratislavy, žiji si klidně, jako starý člověk. Skládám nové věci a vystupuji spolu s bluesovým kvartetem," dodal muzikant, který sklidil od publika obrovský aplaus.

"Varga je vynikající klávesista. Já osobně nechápu některé Přerováky, takové barbarství bych od nich nečekal. Ti lidé, kteří se tady hlučně bavili, asi vůbec neví, na jakém koncertě se právě ocitli. Pro koho to pořadatelé dělají, když ne pro ně? Dostat do Přerova takovou osobnost, jakou bezesporu Varga je, muselo stát organizátory hodně úsilí," nechal se slyšet posluchač z Frýdku-Místku, který bujarou partičku několikrát napomínal. Závěr doprovodného programu jazzového festivalu patřil mladé maďarské jazz-rockové formaci Special Providence. Kapela, která funguje skoro deset let, koncertuje po celém světě a má za sebou několik turné napříč Evropou, ale také hrála v Japonsku nebo Jižní Americe. Na svém kontě má zatím tři studiové desky.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.