Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.9 °C

Jaká bude letošní vinařská sezona? To vše prozradí už Svatomartinské víno, vysvětluje majitel vinotéky

Rozhovory

5.11.2013

Autor: Barbora Sísová

Jedinečná událost pro všechny vinaře se blíží. Už příští pondělí 11. 11. v 11:00 se po celé republice slavnostně otevřou mladá Svatomartinská vína, jejichž chuť prozradí mnohé o celé letošní vinařské sezoně. O tradici mladých vín i o tom, jak je to s jejich otvíráním na svatého Martina, jsme se u sklenky dobrého vína pobavili s majitelem olomoucké vinotéky Seneca Petrem Pavlíkem.

Vysvětlete čtenářům, odkud se vzala tradice Svatomartinských vín?
Svatomartinské víno je mladé víno, které se otvírá vždy 11. listopadu v 11:00 na svátek svatého Martina, který je vinným patronem. Navíc začíná podzim, kdy se dny krátí a jsou delší noci, takže je dostatek času na ochutnávání vín. Tradice Svatomartinských vín je stará několik století. Prokazatelně sahá do 18. století, do doby vlády císaře Josefa II Tradice je navozena také tím, že hospodář měl na statku ukončenou sezonu, úroda byla posbíraná, upekla se husa a ochutnávalo se mladé víno. I dnes je ochutnávání v řadě restaurací spojeno s pečením svatomartinské husy. Lidé se na tyto svatomartinské hody těší a přijali je za své. Každý, kdo si koupí lahev Svatomartinského vína, ochutná mladé víno a také podpoří vinařství na Moravě a v Čechách.

Z Francie je známé tradiční otvírání červeného mladého vína Beaujolais Nouveau, které probíhá vždy třetí čtvrtek v listopadu. Není v tom nějaká souvislost?
Určitě ano, česká tradice je inspirovaná touto francouzskou slavností. Je to takový chytrý trik, kdy vinař prodá část produkce hned, a získá tak část peněz dopředu. Otvírání Beaujolais Nouveau se tak dostalo i k nám a lidé o něj měli zájem. Takže proč nezkusit něco podobného také u nás? Svatomartinské víno je navíc levnější než francouzské.

Vinaři se tedy rozhodli, že místo toho, aby Češi oslavovali francouzské mladé víno, tak si raději založí vlastní slavnost?
Tak nějak. Novodobá tradice otevírání mladých vín na Martina se do širšího podvědomí dostala v roce 2005, kdy se zavedla jednotná ochranná známka SVATOMARTINSKÉ. Ta je zárukou kvality těchto vín. Láhve, které mají označení Svatomartinské, jsou opatřeny známkou se svatým Martinem na koni, která je na etiketě i na korku. Takže když si koupíte víno s tímto označením, které se pohybuje řádově od 80 do 150 korun podle vinařství a kvality, tak máte jistotu, že je kvalitní. Obliba těchto vín u českých spotřebitelů rok od roku roste.

Kolik lahví Svatomartinského vína se ročně vyrobí?
Ze začátku se této akce účastnilo pouze pár nadšenců, postupně však vinařský fond začal dělat propagaci a reklamní materiály, takže teď už je z toho opravdu velká celorepubliková akce. Můžete jet po dálnici a vidíte billboardy na Svatomartinská vína. V roce 2008 Česká republika vyprodukovala 750 000 lahví a loni to bylo 1 750 000 lahví Svatomartinského vína. Letos to bude o něco méně, ale určitě to nebude nějaké diametrálně odlišné množství.

Tentokrát otvírání Svatomartinského vína vychází na pondělí. Nabízí se tedy otázka, zda se může Svatomartinské víno otevřít dřív?
Svatomartinské víno by se opravdu mělo otevřít až 11. 11. v 11 hodin. Dokonce i my, kteří víno prodáváme, podepisujeme takové prohlášení, že jej nemůžeme otevřít ani prodávat dřív. Něco jiného jsou však mladá vína, která už se mohou prodávat i před tímto datem, ale zase u nich není prověřena kvalita vinařským institutem. Předpokládám, že o víkendu potečou proudem hlavně mladá vína.

Mohou se Svatomartinská vína vyrábět ze všech odrůd hroznů? Nebo jsou některé vhodnější?
Jsou vytipované odrůdy, které se sklízejí dřív, a jsou vhodné k tomu, aby se daly brzy ochutnávat. Celkem tedy nyní existuje šest odrůd pro Svatomartinská vína: Pro bílá vína to je Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, který je zařazen čerstvě. Z červených a růžových pak Modrý Portugal, Svatovavřinecké a nově Zweigeltrebe, ale jen pro růžová vína.

Jakou má Svatomartinské víno trvanlivost, do kdy si jej můžeme koupit?
Je to víno, takže přírodní produkt, který ale rozhodně není určen k archivaci. Pokud jej budete skladovat ve vhodných podmínkách, tak může vydržet třeba rok a možná i víc. Ideálně je vhodné je vypít třeba do konce roku, zhruba do Vánoc, ale je to jen doporučení a netvrdím, že nevydrží déle.

Jaká se letos očekává vinařská sezona?
To se právě dá poznat už podle těch mladých vín, která hodně napoví. Když má víno pěkně vyvážený poměr kyselin a cukru, tak by mělo být dobré i to pozdní "opravdové" víno. Podle toho, co letos vinaři říkají, sezona vypadá velice nadějně. Měla by být pěkná vína, ale produkce asi bude nižší. Kvůli nestálému počasí měli totiž někteří vinaři velké problémy. Podle jejich reakcí to vypadá, že letošní ročník asi nebude ročník století, ale bude spíše nadprůměrný. Vypadá to tedy velice nadějně, proto přijďte ochutnat to mladé víno, které hodně napoví.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Atalian

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Standardní pravidelný úklid nabízíme pro kancelářské i průmyslové prostory, potravinářské provozy, obchodní centra, hypermarkety, zdravotnické prostory, logistická centra ap. Pro každéh...