Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.6 °C

Jak by mohl vypadat Strojař, představily na workshopu vize studentů architektury VUT Brno

Zprávy z regionu

23.2.2015

Autor: hcz

Jak by ideálně mohl vypadat opuštěný devítipodlažní hotelový dům Strojař, který byl v Přerově postaven v sedmdesátých letech minulého století? Jaké využití by mohl mít v současné době? Poslouží snad jako domov pro seniory, nebo bude lepší ho zbourat a místo něj vystavět parkovací dům? Těmito otázkami se zabývali během svého pobytu v Přerově studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Během necelých čtyř dnů vypracovali několik návrhů, se kterými seznámili v neděli odpoledne na workshopu v zasedací místnosti magistrátu ve Smetanově ulici nejen veřejnost, ale i zástupce radnice.

"Studenti přijeli na ideový workshop do Přerova ve čtvrtek 19. února. Dopoledne si prohlédli Strojař, prostudovali podklady a rozdělili se do pěti týmů," uvedl přerovský radní a zároveň architekt Jan Horký. Strojař, který byl postaven v sedmdesátých letech minulého století, sloužil jako startovací byty pro zaměstnance Přerovských strojíren. Později byl částečně využíván jako hotelový dům a nakonec jako ubytovna pro vojáky, kteří sloužili na přerovském letišti. Po jejich odchodu do Náměště nad Oslavou objekt osiřel a ministerstvo obrany se ho od roku 2013 pokoušelo prodat. Nejdříve za částku 62 milionů korun, později za 46 milionů. Nepovedlo se, a tak obyvatelé Přerova chtěli po zástupcích města, aby se snažili získat budovu do svého majetku. Podle náměstka primátora Tomáše Navrátila panovala obava, aby v centru nevznikla nežádoucí ubytovna, v níž by mohlo bydlet až 400 potenciálně nepřizpůsobivých lidí. Proto se radnice na sklonku loňského roku dohodla s ministerstvem obrany, že pokud najde pro objekt veřejně prospěšné využití, dostane ho zdarma. Návrh musí ale zástupci města předložit již do konce března. Proto se do práce pustili budoucí architekti z VUT Brno.

Byly to necelé čtyři dny tvrdé práce. "Cílem workshopu bylo prověřit možnost využití objektu Strojaře a my jsme během těch několika dnů získali pět zpracovatelských idejí. Studenti ke své práci získali spoustu podkladů, které museli prostudovat," dodal Horký. Čtyřiadvacet autorů vytvořilo pět týmů a pět návrhů. Někteří se zabývali otázkou přemístění úřadu města Přerova z jedenácti objektů právě do budovy Strojaře. Jiní navrhovali využít Strojař jako domov pro seniory. Další poukazovali na odliv mladých lidí z města, a proto přišli s návrhem využít část budovy k bydlení, ale zároveň tam vybudovat i dílny a inkubátory pro podnikatele.

"Naše skupina v projektu neřešila samotnou budovu, ale i její okolí. Chtěli jsme místo oživit, proto jsme přišli s návrhem přemístit úřady magistrátu z jedenácti budov se 300 zaměstnanci právě do budovy Strojaře. Sklepení by se dalo využít jako parkoviště," prozradila k jednomu z návrhů studentka Veronika Dočekalová. Druhý tým studentů navrhl vybudovat v objektu bezbariérový obytný komplex s domovem pro seniory, knihovnou a malometrážní byty. "Cílem našeho projektu Zpátky do Přerova je přivést mladé lidi zpět do města. Proto náš tým navrhl vybudovat v přízemí multifunkční prostory a v podlaží inkubátory pro začínající podnikatele. Navrhujeme i vybudování takzvaných BG bytů, což je takové to studentské bydlení se společnými prostory pro všechny," představila další z návrhů jedna ze studentek. Také další skupina mladých architektů se přikláněla k variantě prvního z týmů, a to k přestěhování magistrátu. Navrhla vybudovat nejen multifunkční sál, ale i zabezpečit v budově stravování. "Náš koncept byl ovlivněn cenou. Vydali jsme se cestou nejmenšího odporu. Proto jsme navrhli vybudovat v objektu malometrážní byty s kancelářemi, občanskou vybaveností, mateřskou školkou, kočárkárnou, rehabilitačním centrem. Střešní deska krytu by mohla sloužit jako parkoviště," představil poslední projekt Ondřej Vik.

"Byla jsem už na prvním setkání se studenty a těšila se, co nám ukážou. Každá z variant má své pro a proti. Mně osobně se líbí první varianta - přestěhovat úřady magistrátu, ale teď je důležité všechny návrhy porovnat a vyhodnotit. Každopádně musíme studentům za jejich práci poděkovat," řekla zastupitelka Ludmila Tomaníková. "Souhlasím s paní Tomaníkovou, že je potřeba mladým architektům poděkovat, ale jde o to, co je reálné a potřebné. My potřebujeme malometrážní byty a buňky pro podnikatele," reagoval na vystoupení zastupitelky jeden z občanů. "Já vidím v mladých architektech potenciální Kaplické. Čím více nápadů, tím lépe," doplnil radní Jiří Kohout. "Taká já děkuji studentům za jejich prezentaci a za to, že do Přerova přijeli. Problému Strojaře je potřeba se věnovat s plnou odpovědností. Mě zaujal návrh druhé skupiny. Zastupitelstvo a rada teď budou muset rozhodnout. Na studenty mám však jednu prosbu, zda by nebylo lepší a lacinější budovu zbourat a využít místa jinak," reagoval na průběh workshopu primátor města Vladimír Puchalský. Odpověď na otázku dostal záhy od jedné ze studentek. "Můj názor je, že byl Strojař ve své době významnou budovou. Je to odkaz minulosti. Zbouráním by se otevřely další otázky, co dál."

Nyní ještě čeká na všechny kus práce. Návrhy studentů to nekonči. Práce se musí vyhodnotit, posoudit a hlavně rozhodnout, kterou cestou se město vydá. Návrhy studentů si bude moci veřejnost prohlédnout během týdne ve Výstavní síni Pasáž, nebo na webu města.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.