Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8.9 °C

Helfštýn obsadili vojáci. Hradem se rozléhala střelba a řinčely zbraně

Zprávy z regionu

24.5.2015

Autor: hcz

O víkendu se to na Helfštýně hemžilo vojsky. Šestý ročník Festivalu vojenské historie, který pro návštěvníky připravila olomoucká skupina historického šermu Adorea, seznámil návštěvníky s vývojem vojenství v Čechách a na Moravě, a to od českého pravěku až po třicátá léta minulého století. A i když počasí festivalu moc nepřálo, cestu na hrad si našly stovky lidí.

Po nultém ročníku v roce 2006 připravují organizátoři ze skupiny historického šermu Adorea od roku 2010, ve spolupráci s Muzeem Komenského v Přerově a za podpory Olomouckého kraje, každoročně největší šermířský festival na Moravě. Středověký hrad, který se o víkendu změnil ve vojenské ležení, nabídl nejen show living - history, divadlo, ale i tanečnice, kejklíře a bohatou přehlídku skupin historického šermu.

"Letos jsme museli na poslední chvíli přistoupit ke změnám v programu. Místo Braagas vystoupí po oba dny na festivalu přerovská Rabussa a bohužel návštěvníci neuvidí ani nejstarší šermířskou skupinou ze Slovenska Tostabur. Určitě je ale potěší vystoupení šermířů Gobara, kteří jsou profesionálové s více než třicetiletou praxí a chybět nebudou ani Rytíři Svatého grálu, Bojník ze Slovenska a mnoho dalších skupin," prozradil k programu Martin Tureček ze skupiny historického šermu Adorea.

Během dvoudenního programu vystoupilo na Festivalu vojenské historie patnáct skupin se sto dvaceti účinkujícími. Organizátoři pamatovali i na nejmenší. Děti se v průběhu akce mohly pustit Za pokladem z Helfštýna. Po absolvování šesti disciplín získaly diplom a sladkou odměnu.

Na Helfšýn přijela i skupinka mladých z Krhové. "Chtěli jsme tady zůstat celý víkend, věřili jsme, že se počasí vybere, ale nejspíš to zabalíme a vrátíme se domů. Na festival jezdíme už několik let. Mě osobně baví historie," svěřila se Veronika Kopřivová z Rožnova.

Počasí sice organizátorům o víkendu nepřálo, ale návštěvníci, kteří na hrad zavítali, odjížděli nadšeni. Líbil se jim nejen bohatý program, ale i úžasná atmosféra.

hcz

Reklama

ALKA úklidové práce

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Kompletní úklidové služby včetně odvozu a likvidace odpadu. Mytí oken, čištění koberců. Přibližování popelnicových nádob. Úklid sněhu.