Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 8.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hanáci oslaví padesát let

Zprávy z regionu

12.5.2017

Autor: bam

Folklorní soubor Haná Přerov letos slaví 50 let od svého založení. Krásů hanáckých krojů a tradic si tak letos budou moci Přerované připomenout hned několikrát. Kromě čerstvě otevřené výstavy Muzea Komenského Poklady z hůry také na folklorním festivalu, při povídání o víně nebo v hanáckém průvodu.

Hanácký soubor zakládal v roce 1967 Alois Běhal při železničním učilišti. Od té doby psaly jeho historii desítky tanečnic a tanečníků, muzikantů a zpěváků, kteří souborem prošli. Někteří začínali jako děti a se souborem vyrůstali, jiní si k tradicím a folkloru našli cestu až mnohem později. Padesáté výročí souboru je jedinečnou příležitostí si připomenout, že hanácký soubor k Přerovu neodmyslitelně patří.

Největší akcí, kterou soubor Haná pořádá, je bezesporu folklorní festival V zámku a podzámčí. Letos proběhne od 9. do 10. června na Horním náměstí. "Kde jinde by měl v Přerově folklorní festival probíhat?" ptá se ředitel souboru Tomáš Barbořík. "Letos se velmi těším nejen na sobotní program, ale také na večerní posezení na nádvoří zámku. To místo má jedinečnou atmosféru, čeká nás skvělá hudba, ale také malé překvapení, které jsme si k výročí souboru nadělili," dodává. 

Festival už tradičně doprovodí dětská pěvecká soutěž i řemeslný jarmark. Malou pozvánkou na festival bude také hanácký průvod městem nebo povídání o folkloru a jeho spojení s vínem. 

Velmi zajímavé folklorní akce letos chystá také Muzeum Komenského v Přerově. Kromě čerstvě otevřené výstavy Poklady z hůry to je několik workshopů na téma lidové písničky, architektury nebo tance, hanácká konference nebo muzejní noc, která je už na konci května.

"V květnu chystáme Muzejní noc, kde vás výstavou v zámku provede rodina Křópalova a Vémolova, kterým se to před chystanou svatbu doslova shakespearovsky zamotalo," zve výstavářka muzea a členka souboru Magda Barboříková. Program s názvem Svatební noc u Křópalů v ohrožení potěší malé i velké. 

Současný počet členů hanáckého souboru kolísá mezi dvaceti až třiceti tanečníky. Za dobu své existence soubor vystupoval po celé ČSSR, ČSFR i ČR, v zahraničí vystoupil v Rakousku, Polsku na Slovensku a několikrát i v Holandsku.

Informace o chystaných akcích a jejich termínech můžete sledovat na Facebooku FS Haná Přerov nebo na webových stránkách www.hanaprerov.cz.

bam

Reklama

Relaxační centrum ADAM

Katalog firem » Zdraví a styl » Masáže

Nabízené služby: - solná jeskyně - bylinná parní lázeň - harmonizační lůžko - relaxační pyramida - detoxikační přístroj - přístrojová lymfodrenáž - masá...