Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 12.3 °C

Galerie města Přerova zve na výstavu 57 dní na cestě kolem světa

Kultura

27.11.2014

Autor: Lenka Šimková

Jihoafrická republika, Hong Kong, Austrálie, Nový Zéland, Havaj. Toužíte se podívat alespoň na jedno z těchto míst? Galerie města Přerova Vám částečně vyhoví. K vidění je zde unikátní výstava velkoformátových fotografických obrazů fotografa a videografa Petra Žůrka. Fotografie jsou navíc doplněny o poutavé příběhy autora, které prožil během svého putování po Africe, Asii, Austrálii a Americe.

Středeční vernisáž přilákala do galerie desítky lidí. Není se čemu divit, jedná se totiž o první výstavu fotoobrazů v Galerii města Přerova. Výstava je navíc doplněna o krátkou videoprojekci, kdy autor sestříhal nejzajímavější záběry z cest do několika málo minut. K vidění je zde celkem šestatřicet velkoplošných fotografických obrazů v širokém žánrovém spektru – od krajinných záběrů přes detaily divokých zvířat až po architekturu nebo výtvarné imprese. Fotografické obrazy jsou dle obsahu provedeny čtyřmi různými způsoby tisků: na hliník, akrylát, plátno nebo tapetu. "Velmi populární jsou obrazy na plátně. Jednou se mě někdo zeptal, jestli jsem to maloval. Přátelé, já neumím malovat, já jsem měl z výtvarné výchovy vždycky čtyřku. Jsou to fotografie přenesené speciální technikou na plátno, čímž je do obrazů vnesena jistá romantičnost,“ uvedl autor výstavy Per Žůrek. Zajímavé jsou i fotoobrazy z akrylátu. Jejich tvorba je poměrně náročná – fotopapír je zespodu přilepen na akrylát, přičemž nesmí vzniknout žádná vzduchová bublinka ani se objevit nějaké smítko, jinak to můžete vyhodit a začít znovu. Ovšem výsledek stojí za to. Obrazy na akrylátu vám připadají plastické, přímo vybízejí k tomu dotknout se pěny či lávových kamínků.

Po vernisáži následovala od 18 hodin v klubu Teplo videoprojekce autorových zážitků z cest. "Při cestě nazpět z Milford Sound jsem nocoval na odlehlé farmě v Te Anau. Ticho, jen nádherná příroda a krajina okolo. Ačkoli jsem na rozednění neměl naplánováno focení, můj šestý smysl mne těsně před svítáním vytáhl z postele. Otevřel jsem dveře a uviděl úžasnou scenérii. Chytil jsem stativ, kameru a foťák a bosky v trávě, jen tak v negližé, jsem utíkal studenou ranní rosou, abych našel správné místo na záběry. Honem jsem postavil stativ, spustil kameru a začal fotit. Scéna se rychle s vycházejícím sluncem měnila, až se atmosféra během pár minut rozplynula. V zápalu nadšení jsem si vůbec neuvědomil, že pobíhám před okny ostatních domků dalších hostů tak, jak jsem vyskočil z postele. Úsměvem jsem se jim omluvil a oni s pochopením opětovali úsměv. A já byl šťastný za povedené záběry,“ líčil s úsměvem jednu ze svých příhod Žůrek.

Výstava obrazů je prodejní a potrvá až do 10. ledna. Kromě těchto fotografických obrazů si zájemci mohou zakoupit i vytištěné fotografie, které si mohou sami nechat zarámovat, nebo například univerzální kalendář. Kromě této prodejní výstavy si návštěvníci v galerii mohou prohlédnout i mini výstavu uměleckých děl, která je s touto hlavní výstavou spojena. "Jelikož evidujeme stále více zájemců o koupi nějakého malého umění, tak jsme se rozhodli nabídnout v naší galerii letos poprvé takový vánoční prodej uměleckých děl. Vystavujeme v šesti prodejních vitrínách hedvábné šátky, ručně vyráběné šperky, keramiku a grafiky,“ uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová a dodala, že prodej uměleckých děl začne v neděli 30. listopadu po slavnostním rozsvícení vyřezávaného betlému v 18 hodin.

Lenka Šimková

Reklama

Pneu Kubeša s. r. o.

Katalog firem » Auto - moto » Pneuservis

Provádíme veškeré pneuservisní práce s největší zodpovědností. Můžete si u nás nechat opravit pneumatiky všech typů i rozměrů. Samozřejmostí je i prodej pneumatik, prodej alu i plechov...