Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Evropský festival ptactva startuje. Užijete si ho i na střední Moravě

Zprávy z regionu

27.9.2016

Autor: bam

Na Evropský festival ptactva nemusíte jezdit do zahraničí. Významná událost bude probíhat i na střední Moravě, zejména pak v Tovačově na Přerovsku, u Chomoutovského jezera u Olomouce a v Záhlinicích na Kroměřížsku. Nejdůležitější podzimní ptačí akci tak mohou zažít i ornitologové a milovníci přírody z Olomouckého kraje.

Foto: Moravský ornitologický spolek

Evropský festival ptactva je nejvýznamnější podzimní akcí pro ornitology, pozorovatele ptáků milovníky přírody. Ptačí události se každoročně účastní deseti tisíce zájemců o pozorování ptáků po celém světě. Akce odstartuje v sobotu prvního října a potrvá až do neděle.

V České republice akci pořádá Česká společnost ornitologická a její regionální pobočky, případně ve spolupráci s dalšími organizacemi na ochranu přírody nebo ekologickou výchovu. Akce je zaměřena na pozorování a poznávání tažných druhů ptáků a je určena pro veřejnost. Účastníci dostanou možnost pozorovat ptáky i prostřednictvím dalekohledů, které vyrábí přerovská Meopta – optika.

V Tovačově se sejdou zájemci o pozorování ptactva u sádek Hradeckého rybníka v sobotu 1. října v osm hodin ráno a společně s průvodci z Moravského ornitologického spolku se projdou po hrázích Křenovského a Hradeckého rybníka. Ornitologové seznámí zájemce se zdejšími druhy ptáků a účastníci se je naučí i rozpoznávat podle hlasů a zpěvu. V těchto dnech je možno na rybnících u Tovačova pozorovat orly mořské, orlovce, čejky chocholaté, kulíky zlaté i bledé, jespáky bojovné, hvízdáky, kopřivky a čírky. Možná se již objeví i první severské husy nebo labuť zpěvná „Zpěvanka“.

Evropský festival ptactva proběhne o víkendu 1. - 2. října na mnoha místech republiky. Podrobnosti o jednotlivých akcích najdete na webu Moravského ornitologického spolku.

bam

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.