Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11.5 °C

Dvacítka běžců s Mírovou pochodní dorazila do Přerova

Zprávy z regionu

14.6.2016

Autor: hcz

Mezinárodní tým běžců, kteří se připojili k nejdelšímu štafetovému běhu "Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run", předal v pondělí odpoledne symbolickou pochodeň míru přerovskému radnímu Vladimíru Holanovi a žákům Základní školy Želatovská.

Běh míru letos odstartoval 24. března z portugalského Porta a 8. října doběhne do cíle v italském Římě. V České republice odstartovali běžci 11. června na rakousko-české hranici ve Valticích. Pokračovali směrem na Hodonín, Zlín, přes Přerov a poté povede trasa do Olomouce, Bruntálu, Jeseníka, Broumova, Jičína a pak dále na Prahu, Žatec, Karlovy Vary až do Německa. Osmiměsíční trať mírového běhu měří celkem 24 tisíc kilometrů.

Mezinárodní tým běžců nese mírovou pochodeň, kterou si cestou předávají statisíce lidí, ti vkládají do pochodně svá přání. Běžci se na trase střídají a urazí denně osmdesát až sto kilometrů.
"Tuto pochodeň držela v ruce spousta starostů, sportovců, představitelů měst, ale i prezidentů - například Michail Gorbačov, Nelson Mandela nebo Václav Havel. Před třemi měsíci ji převzal také papež František," řekl na své zastávce na hřišti Základní školy Želatovská kapitán evropského týmu Ondřej Veselý. "Každý může udělat něco pro to, aby byla harmonie mezi lidmi, přátelství a porozumění. Když převezme tuto pochodeň, vloží do ní zároveň své vlastní přání pro ostatní," dodal Veselý.

Běžci, kteří dorazili do Přerova, se nejdříve dětem představili ve své mateřštině. Děti pak musely hádat, odkud pocházejí. Mezi sportovci byli zástupci z Anglie, Cookových ostrovů, Slovenska, Ruska, Rumunska, Chorvatska, Srbska, ale i z Nového Zélandu, Turecka, Bulharska, Ukrajiny, Itálie, Polska a IÍránu. Po písničce, kterou si spolu s dětmi sportovci zazpívali, putovala pochodeň míru z rukou radního Vladimíra Holana k dětem. Každý do ní vložil své přání. Někdo ho tiše zašeptal, jiný zavřel oči a myslel na své přání v duchu.

Po krátké přestávce pokračoval peloton mezinárodních běžců směrem na Olomouc. Podpořit je přišli i Jan Šefčík a Adolf Goebel ml. z Přerova. "S pelotonem poběžíme, co to půjde. Chceme doběhnout až do Olomouce, snad nám to vyjde a nebude pršet," svěřil se Goebel.

Celoevropský mírový běh je nejdelším štafetovým během, který se pravidelně koná již od roku 1987. Tuto tradici založil atlet, umělec a mírový filozof Sri Chinmoy, který ideálům světového míru věnoval celý svůj život.

hcz

Reklama

Atalian

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Standardní pravidelný úklid nabízíme pro kancelářské i průmyslové prostory, potravinářské provozy, obchodní centra, hypermarkety, zdravotnické prostory, logistická centra ap. Pro každéh...