Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 12.1 °C

Dřevohostice: divadelní představení Rychlé šípy nadchlo publikum

Kultura

24.3.2014

Autor: hcz

Sobotní večer patřil v dřevohostické sokolovně místnímu ochotnickému souboru a jejich povedenému představení od Jaroslava Foglara a Vlastimila Peška Rychlé šípy aneb kam se poděli gentlemani. Sálem místní sokolovny se ozývaly salvy smíchu a bouřlivé ovace nebraly konce. Ochotníci vtipně zapojili do vystoupení i publikum a návštěvníci si to opravdu užívali.

Když se řekne Rychlé šípy, není snad nikdo, kdo by neznal pětici "slušňáků", kteří jsou svým chováním příkladem pro všechny. Je to již 75 let, co Jaroslav Foglar tuto pětici chlapců - gentlemanů přivedl na svět ve svých komiksech. Ti bojují proti zlu, které představuje Bratrstvo kočičí pracky se svými padoušskými nápady. Vlastimil Peška, který přepracoval Rychlé šípy do divadelní podoby, se snažil této pětici vtisknout humor.

"To, že Rychlé šípy uvádíme právě u nás v Dřevohosticích, je symbolické. V jednom dílu komiksu s názvem Rychlé šípy sbírají poštovní razítka uvedl Jaroslav Foglar na jednom ze čtyř razítek právě Dřevohostice. Proto jsme se rozhodli mu to po více než sedmdesáti letech splatit. U nás existuje i skupinka nadšenců, kteří postavili Rychlým šípům malý monument a nechali si udělat trička. Při premiéře divadelního představení Rychlých šípů se do triček oblékli. Dnešní vystoupení je derniérou. Už ho zhlédli diváci ve Vlkoši, Paršovicích nebo Skaličce a byli jsme mile překvapeni velkou návštěvností," prozradil starosta Dřevohostic Stanislav Skýpala, který si ve hře zahrál pana Sehnoutka.

Alena Lapáčková prozradila, že ochotnickému divadlu se věnuje od roku 1973. "Kostýmy si vymýšlíme sami. Nikdy nic nekopírujeme, snažíme se vše realizovat z vlastních zdrojů. Krysu Jožinku jsme si uháčkovali. Já jsem začínala s divadlem před čtyřiceti lety. Tehdy jsem hrála ve hře - Než kohout zazpíval lehkou holku. Dnes hraju babu Zavadilku, které Bratrstvo kočičí pracky nadává: Zavadilka bába, kváká jako žába..., a protože mně pojde kočka, rozhodne Dlouhé bidlo, Bohouš a Štětináč useknout kočce packu a založit si tak Bratrstvo kočičí pracky. Kočičí packy máme pro jistotu dvě. Ušity jsou z králičí kůže," dodala Alena Lapáčková. Prozradila také, že v závěru představení dojde mezi Rychlými šípy a Podkováky k bitvě s papírovými míči, do které se pokaždé s vervou zapojí i publikum.

Režisér Jaroslav Dopita se svěřil, že hru studovali herci zhruba čtyři měsíce. "Čtené zkoušky začaly v říjnu. Po nich následovaly zkoušky na jevišti a koncem ledna jsme hru představili publiku. Náš ochotnický spolek posílili mladí snaživí a talentovaní herci - Jirka Škrabala - Černý jezdec a Podkovák, Verunka Bělánková, která ztvárnila Černého jezdce, Podkováka a Dloubé bidlo a nakonec Honza Vojáček, který si střihl hned tři role - Tondu, Podkováka a Černého jezdce. Po desetileté pauze se mezi nás vrátil také Jaromír Zatloukal, který hraje postavu Jarka Metelky." Režisér také prozradil, že mají ochotníci svůj Lipart. A co to je? "Před vystoupením zaplatí každý člen 20 korun a pak tipuje, kolik diváků na představení přijde. Ten, jehož tip je nejpřesnější pak vyhraje celou částku."

Představení mělo obrovský úspěch. A pro ty, kteří ještě dřevohostické ochotníky neviděli, máme tip. Přijďte se podívat v sobotu 12. července ve 21 hodin do zámecké zahrady v Dřevohosticích, určitě budete odcházet nadšeni.

hcz

Reklama

MProFight Sport - sportovní sebeobrana

Katalog firem » Sport » Bojové sporty, sebeobrana

Sportovní bojové cvičení pro sebeobranu Určeno pro všechny, kteří mají zájem se poměrně rychle a jednoduše naučit bránit před agresivními jedinci a zároveň si zasportovat a posílit sv...