Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 9.4 °C

Dokumentace k průpichu se předá ŘSD, rozhodli zastupitelé

Zprávy z regionu

10.10.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Včerejší mimořádné zasedání zastupitelstva provázely zpočátku velké dohady o to, zda je vůbec vhodné hlasovat o takto zásadní věci pouhý den před volbami. Ohnivé debaty především mezi primátorem Lajtochem a zastupitelem Puchalským se účastnil i ministr dopravy Antonín Prachař a náměstek olomouckého hejtmana Alois Mačák. Předání dokumentace za 1,6 milionu korun nakonec zastupitelé téměř jednomyslně odhlasovali.

Jedním slovem taškařice - tak nazval primátor Lajtoch včerejší mimořádné zasedání zastupitelstva. Jednalo se o bezúplatném převodu projektové dokumentace na stavbu průpichu v hodnotě 1,6 milionu korun ve prospěch Ředitelství silnic a dálnic a předvolební půtky na sebe nenechaly dlouho čekat. Vladimír Puchalský hned v úvodu jednání odmítal řešit cokoliv kolem takto zásadní věci před volbami. Navrhl, aby rozhodnutí padlo až na některém z příštích zasedání zastupitelstva. Primátor Jiří Lajtoch však kontroval žádostí Ředitelství silnic a dálnic, které si dokumentaci vyžádalo. "Byli jsme vyzváni Ředitelstvím silnic a dálnic, abychom jim předali dokumentaci, a to mohlo stavbu v roce 2015 a 2016 realizovat," uvedl Lajtoch. "Nepochybuji, že průpich je nezbytná věc. Nicméně ta naléhavost zase není tak vážná. Nové zastupitelstvo by mělo jednat o tom, co a v jaké formě státu předá, aby se v srpnu příštího roku mohly zahájit výkupy pozemků," konstatoval pro změnu Puchalský. Jeho návrh na odložení rozhodnutí však u zastupitelů neuspěl.

Během zasedání se opět vyrojily debaty o potřebnosti průpichu. Jako již nesčetněkrát i tady zazněly názory, že průtah městem neřeší tranzitní dopravu v Přerově a že primárně by měl být postaven obchvat Přerova. Na jednání vystoupil i ministr dopravy Antonín Prachař, který jen zopakoval své stanovisko: "Budeme dělat všechno pro to, aby se poslední dva úseky D1 co nejdříve napojily. Průpich ale není řešením tranzitní dopravy." Na rozdíl od ministra dopravy se náměstek olomouckého hejtmana Alois Mačák vyjádřil pro podporu průpichu. Dle jeho slov je stejně důležitý jako dokončení dálnice. Jak je názor zastupitelů na průpich nejednoznačný, dokázala hned vzápětí Elena Grambličková: "Nemám důvěru v to, že bude stát investovat do obou staveb." Podotkla také, že nikdy průtah městem nepodporovala, protože jej považuje za zbytečný.

Debata kolem průpichu se již od začátku nesla v poněkud nervózním předvolebním duchu, ovšem přerostla až ve vzájemné osočování z nekalých praktik a nečestného jednání. Slovní rozepře mezi primátorem Lajtochem a zastupitelem Puchalským už patří k běžnému koloritu. Zastupitel Milan Chromec ale neváhal a obvinil ministra dopravy z osobní zaujatosti: "Mám strach, že kritériem pro přijetí na místo generálního ředitele ŘSD bude podmínka, že ten dotyčný nebude souhlasit s průtahem." Jeho poznámka ministra rozčílila natolik, že celé jednání označil jako předvolební shromáždění. Potvrdil však, že on sám je zastáncem toho, aby město předalo dokumentaci k průpichu ŘSD a otevřelo tak možnost dalším jednáním.

Nakonec pro předání projektové dokumentace hlasovalo 25 z 28 přítomných zastupitelů.

Zuzana Doleželová

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: Hotel Novotel Marsa Alam 5* 7.4. - 14.4. 2024 z Prahy za 10.990 Kč

Kanárské ostrovy - Fuerteventura: Hotel Occidental Jandía Playa 4* 4.4. - 11.4. 2024 z Prahy za 18.490 Kč

Zanzibar: Hotel Kiwengwa Beach Resort 4* 30.3. - 7.4. 2024 z Prahy za 21.990 Kč

Vietnam: Melia Vinpearl Phu Quoc 5* 4.4. - 12.4. 2024 z Prahy za 23.890 Kč

Arabské emiráty: Rixos Bab Al Bahr 5* 31.3. - 7.4. 2024 z Katowic za 32.990 Kč

Dominikánská republika: Hotel Grand Sirenis 5* 31.3. - 8.4. 2024 z Prahy za 25.790 Kč

Omán: Fanar Hotel & Residences 5* 31.3. - 8.4. 2024 z Prahy za 25.990 Kč

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA